Politici a vojáci si připomněli památku parašutistů - atentátníků na Heydricha

Praha - Politici, současní i bývalí vojáci a desítky dalších lidí si dnes u zdi chrámu svatého Cyrila a Metoděje v Resslově ulici v Praze připomněli památku československých parašutistů, kteří se 27. května 1942 podíleli na atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Nacisté však později parašutisty vypátrali v kryptě chrámu, kde se ukrývali. Před 66 lety po šestihodinovém nerovném boji všichni výsadkáři zahynuli.

Ministryně obrany Vlasta Parkanová se domnívá, že činy parašutistů je nutné si stále připomínat. „Činy odvahy a statečnosti jsou věci, kterých se ani naší společnosti nikdy nebude dostávat dost. Ani ochoty k obětem tady nevidím tolik, kolik bychom potřebovali,“ řekla ČTK Parkanová.

Čin parašutistů ocenil i válečný veterán Tomáš Sedláček. „Každý Čech by měl projít touto kryptou, aby si uvědomil, jak se umírá za vlast,“ uvedl. Sedláček za druhé světové války ve Velké Británii jako dělostřelec potkával Adolfa Opálku, který byl jedním ze zahynulých parašutistů. „Já jsem se trošku podle vidění znal s Opálkou, ale ty ostatní jsem neznal,“ řekl. S Opálkou se Sedláček střetával zejména o víkendech. „To, co udělal, ho charakterizuje. Byl jejich (parašutistů) velitelem a zachoval se jako člověk, který splnil svoji povinnost,“ zdůraznil.

Parašutisté československých výsadků Anthropoid, kteří byli vysláni z Londýna na pomoc domácímu odboji a pověřeni přípravou atentátu, se dostali na území protektorátu v prosinci 1941. Atentát provedli dva z nich - Jan Kubiš a Jozef Gabčík. Na Heydricha, který byl do Prahy vyslán, aby zlomil domácí protinacistický odpor a připravoval plány na likvidaci celého českého národa, zaútočili 27. května 1942. Heydrich zraněním podlehl 4. června.

Za smrtí parašutistů stála zrada

Okamžitě po atentátu bylo vyhlášeno stanné právo, začaly masové popravy a nacistický teror vyvrcholil vyhlazením Lidic a Ležáků. Výsadkáři se skrývali přes tři týdny. Nakonec je zradil jeden z nich - Karel Čurda. Na základě jeho informací se německé policii podařilo parašutisty vypátrat v kryptě chrámu.

Sedm mužů se dlouho bránilo útoku německých policistů a vojáků. Velké přesile ale neměli šanci odolat. Těžký boj nepřežil ani jeden z nich. V kryptě padli Adolf Opálka, Jozef Gabčík, Jan Kubiš, Josef Valčík, Josef Bublík, Jan Hrubý a Jaroslav Švarc. Němci popravili i biskupa Gorazda za to, že jim poskytl úkryt. Atentát na Heydricha je považován za jednu z nejvýznamnějších akcí českého odboje.

Zhruba do roka by v Praze 8 v Libni téměř na stejném místě, kde byl atentát proveden, měl stát pomník připomínající čin parašutistů. Jeho základní kámen byl odhalen nedávno. Dosud podobný oficiální pomník v Praze chyběl.