Do prodeje dnes vstupuje nová Škoda Superb

Mladá Boleslav - Mladoboleslavská Škoda Auto dnes oficiálně uvádí na trh nový model Škody Superb. Předchozí verzi i konkurenci předčí zejména zbrusu novým systémem otvírání zadních dveří, které z auta dělá sedan i liftback v jednom. Obchodníci dnes začnou na vůz přijímat objednávky. Na dodání vozu si ale první zájemci zřejmě počkají čtyři až osm týdnů.

„Zájem o něj každopádně je, dokonce bych řekl, že je větší, než byl o novou fabii nebo třeba roomster,“ poukázal Jiří Forst z mladoboleslavského autosalonu Laureta Auto, kde již nabrali několik předběžných objednávek. „Fakt je ten, že do autosalonu už se na něj moc lidí dívat nechodí, protože tady v Boleslavi každý ví, jak bude nová škodovka vypadat mnohem dřív, než se začne prodávat. Tím je tohle město specifické, ale superb lidi oslovuje, určitě se bude prodávat,“ dodal.

Podle většiny oslovených prodejců se zatím o nový superb zajímá řada lidí ze zvědavosti, ale poptávanější byly a stále jsou například Fabia Combi nebo Škoda Roomster.

Do prodeje se dostanou najednou všechny motorizace superbu kromě šestiválce o objemu 3,6 litru a výkonu 191 kW, který by měl konkurovat vozům, jako jsou Ford Mondeo, VW Passat, Mercedes E nebo Audi A6. „Počítáme s tím, že tuto verzi začneme prodávat na podzim,“ podotkl mluvčí Škody.

Základní verze nového superbu bude stát 599 900 korun, což je o 20 000 korun méně, než firma původně v březnu oznámila při premiéře nového modelu na ženevském autosalonu. Za ekologickou verzi vozu z řady Greenline zákazníci zaplatí 684 900 korun.

Škoda Auto plánuje, že na český trh letos dodá 2 000 superbů, v příštích letech by chtěla jejich počet zdvojnásobit. „Bude samozřejmě záležet na tom, jak bude vůz na českém trhu přijat,“ uvedl mluvčí mladoboleslavské automobilky Evžen Krauskopf.

Proti předchozí generaci je nová Škoda Superb delší a širší. Vedle adaptivních světlometů AFS, devíti airbagů, má také patentovaný systém dveří Twindoor, který umožňuje využít vůz jako sedan i liftback současně. V nabídce budou tři zážehové a tři vznětové motory. Příští rok by měla přibýt i verze kombi.