Pandury jsou armádním evergreenem

Praha - Tendr na nákup transportérů pro českou armádu vyhlásilo ministerstvo obrany před třemi lety. Letos, po několika kotrmelcích při nepovedených námluvách s rakouskou zbrojovkou Steyr, začínají opětovné několikatýdenní testy vozidel Pandur. Na starosti je má šternberský vojenský opravárenský podnik. Současně se zkouškami budou zřejmě zahájena jednání o nákupu vozidel se Steyrem.

Obohatit vojenský vozový park o transportéry ale nejspíš rakouská firma do silvestra nestihne. Nasvědčuje tomu i přesun šesti miliard korun, které má armáda na nákup k dispozici, do rozpočtu na roku 2009.

Špatný začátek…

Rakouská zbrojovka Steyr-Daimler-Puch Spezialfahrzeug vyhrála tendr na nákup transportérů, který na jaře roku 2005 vyhlásilo ministerstvo obrany. Kontrakt na dodávku 199 transportérů Pandur podepsal tehdejší ministr Karel Kühnl.

Začátkem prosince 2007 ale kabinet na návrh ministerstva obrany - v ministerském křesle seděla Vlasta Parkanová - rozhodl o vypovězení smlouvy. Důvodem zrušení kontraktu za více než 23 miliard korun bylo nedodržení smluvních závazků. Vozidla rakouská firma nedodala včas a 17 již vyrobených nesplňovalo při kontrolních zkouškách přibližně čtvrtinu z 93 smluvních bodů.

Druhá šance pro Rakušany

Na základě analýzy, kterou vypracovalo ministerstvo obrany, ale dala vláda Rakušanům druhou šanci. Podle neoficiálních zpráv přistoupil kabinet k dalším jednáním také z obavy před arbitráží, ke které by rakouská zbrojovka případ předala. Ztráta více než dvacetimiliardového kontraktu by mohla znamenat dokonce její zánik.

Výsledkem únorových schůzek v roce 2008 mezi zástupci ministerstva a rakouské zbrojovky Steyr byla dohoda o vzniku dvou expertních komisí. Měly zkoumat právní otázky případné spolupráce a technické aspekty projektu.

Konec dobrý, všechno dobré…

V březnu ministryně Parkanová oznámila, že armáda uvažuje o nákupu 107 transportérů Pandur v šesti modifikacích, pokud vozidla projdou úspěšně technickými testy. Memorandum o porozumění, týkající se dodávky transportérů, ještě v březnu schválila vláda. V dubnu ho ministerstvo obrany s firmou Steyr podepsalo. Další kroky jsou podmíněny výsledky zkoušek na počátku prázdnin.