Třetí den kuřimské kauzy: Dopisy od tajemného „pana doktora“

Brno - U Brněnského krajského soudu skončil třetí den projednávání kuřimské kauzy. Po úterním výslechu matky chlapců Kláry Mauerové a včerejších výpovědích Hany Bašové, Jana Turka, Jan Škrly a Barbory Škrlové se dnes soudní jednání zaměřilo na dosud nezveřejněné listinné dokumenty. Jedná se především o zprávy od tajemného „pana doktora“, které prý sestrám Mauerovým zasílal kvůli péči o údajnou Aničku a výchově chlapců. Během následujících dní bude předvoláno ještě šest desítek dalších svědků.

Dnešní projednávání případu brutálního týrání Ondřeje a Jakuba začalo čtením důležitých listinných důkazů. Osobně se ho zúčastnili pouze Kateřina Mauerová a Jan Turek, ostatní se omluvili. Soudce Pavel Göth přečetl záznamy související s loňskou záchranou osmiletého Ondry z komory rodinného domu v Kuřimi a zazněly i vzkazy, které prý sestrám Mauerovým zasílal kvůli péči o údajnou Aničku a kvůli výchově chlapců tajemný „pan doktor“.

Identita „pana doktora“ zůstává nejasná

„Doktor“ byl v kontaktu s matkou hochů prostřednictvím textových zpráv a e-mailů. V jednom z dnes citovaných „doktor“ detailně popisuje, jak byla Anička coby údajná dvouletá Anne Jervinen týrána a sexuálně zneužívána v Norsku. Značná část dopisů se ale nezachovala a identita doktora není odhalena. Podle některých úvah by jím mohla být teta chlapců Kateřina Mauerová, jiné verze zase hovoří o tom, že se jedná o otce Barbory Škrlové Josefa. V dopisech dával doktor Kláře Mauerové denní rozpisy. „Prvních třicet minut bylo vždy cvičení na hlavu, pak třeba bití, řezání, pálení. Já měla být za zlou paní, která je nespravedlivá a ne podobná mamince,“ vypověděla Mauerová o dopisu. 

Identitu tajemného doktora se nepodařilo odhalit, během soudu se objevilo jménoj Andrej Zejnalov, což měl být lékař a diplomat z Ázerbajdžánu. Tento doktor se měl o stavu Aničky radit s jistým profesorem Karlem Bullnerem z Mnichova. Obě jména se však ukázala jako smyšlená. Už v úterý Klára Mauerová vypověděla, že se tento tajemný člověk postaral i o pronájem domku v Kuřimi. Dnes přitom u soudu zaznělo, že nájem platila její sestra Kateřina Mauerová.

Podobně spletitá je i smyšlená minulost Barbory Škrlové. Existovaly totiž dvě verze - jedna norská pro Kláru Mauerovou a jedna vsetínská pro úřady a opatrovnický soud, že Anička je nalezencem narkomanů, o kterou se stará příbuzná Mauerových. „Je zcela jednoznačné, že Barbora Škrlová se aktivně účastnila celé věci s cílem vzbudit u mé klientky pocit, že skutečně pečuje o nezletilou dívku, která vyžaduje její celodenní péči,“ uvedl advokát Kláry Mauerové Daniel Ševčík.  

Státní zástupkyně dnes citovala i zápisky Barbory Škrlové, které u ní objevila policie. Podle nich v době, kdy si Klára Mauerová myslela, že Anička je v nemocnici, byla Škrlová na výletech s přáteli svého otce. Tam jedla jen jeden jogurt denně, aby zhubla a vypadala nemocně.

Turek dříve trýznil svoji ženu

Soudce Göth také přečetl lékařskou zprávu pořízenou před lety v Úrazové nemocnici Brno. Týká se brutálního napadení Lucie Turkové jejím někdejším manželem Janem Turkem, který je jedním z údajných trýznitelů hochů a bývalým zaměstnancem brněnského domu dětí a mládeže Paprsek. Ze zprávy vyplývá, že žena byla svým partnerem bita do hlavy a po celém těle, přičemž jí vznikly četné podlitiny. Turek však tvrdí, že jsou s manželkou nadále nejlepšími přáteli, při včerejším líčení odmítl i svůj podíl na týrání obou chlapců.

Vinu nesou druzí, tvrdí každý obžalovaný

Navzdory výpovědím chlapců týrání včera odmítli i další tři obvinění - Škrlová, Škrla a Bašová. Tvrdili, že jim neubližovali, Barbora Škrlová se sama označila za oběť týrání a zneužívání. Za trýznitele označila sestry Mauerovy a především Hanu Bašovou, která měla podle ní iniciovat sexuální orgie. Podle jednoho z odborných posudků věřila, že má náboženské poslání, které zvládne naplnit jen díky dvěma a více identitám. Zároveň měla být členkou odštěpenecké skupiny z Hnutí grálu a svou výpovědí se snaží odvést pozornost od náboženského podtextu případu. Škrlová spojitost se sektou odmítla.

Matka obou chlapců Klára Mauerová týrání obou chlapců přiznala, zárovneň však vypověděla, že na týrání se podílela i Barbora Škrlová a ji samotnou prý zmanipulovala. Při dnešním soudním líčení také vyšlo najevo, že nájem za rodinný dům ve výši 13 500 korun, v němž byl Ondřej dlouhé měsíce týrán, platila jeho teta Kateřina. Klára měla tehdy měsíční příjem asi 8 000 korun, Kateřina dělala vedoucí Paprsku. Kde vzala peníze na poměrně vysoký nájem moderního rodinného domu, se zatím neví.