Policie zadržela prominentního advokáta Jiřího Teryngela

Praha - Protikorupční policie ve středu ráno zadržela známého advokáta Jiřího Teryngela. Teryngel je podezřelý z krácení daní a jeho zadržení souvisí s případem podnikatele Marko Stehlíka, syna bývalého majitele Poldi Kladno Vladimíra Stehlíka. Podle mluvčího protikorupční policie Romana Skřepka došlo k zadržení se souhlasem pražského vrchního státního zastupitelství.

Jednou z firem, která se v souvislosti se zadržením Teryngela objevuje, je Letka Team. Podle Josefa Douchy, který advokáta nyní obhajuje, podepsal Teryngel v březnu 2007 za firmu smlouvu na prodej cigaret. Společnost ale z obchodu za více než sedm set milionů nezaplatila stomilionovou daň z přidané hodnoty.

„Když zjistil, že součástí té smlouvy není DPH, snažil se vyjednat změnu kupní smlouvy,“ tvrdí Doucha. Obhajoba chce dokázat, že advokát se snažil najít řešení, jak daň zaplatit. Spolu s Teryngelem vyšetřuje policie také další čtyři lidi. Odpoledne vyslýchala i Marko Stehlíka.

Podezření z krácení daní není první Teryngelův „škraloup“. V letech 2001 až 2005 měl Teryngel problémy s advokátní komorou kvůli kauze pronájmu Českého domu v Moskvě. V ní údajně pracoval pro obě strany. Komora ho ze svých řad pro neetické chování vyškrtla, později se ale do seznamu advokátů vrátil a komora kárné řízení zastavila.

Advokát podnikatelů, politiků i lupičů

Advokát Teryngel se za minulého režimu angažoval v KSČ a byl členem Lidových milicí. Po roce 1989 zastupoval například bývalého majitele Poldi Kladno Vladimíra Stehlíka, šéfa IPB Jiřího Tesaře a jeho náměstka Libora Procházku, ředitele vytunelované Kreditní banky Plzeň Jana Peterku, ale také podnikatele Tomáše Pitra, kterému soud potvrdil pět let za daňové delikty.

Jeho služeb využila i sociální demokracie, kterou zastupoval v době její vlády - například v tzv. bamberské aféře nebo kauze Olovo, která měla zdiskreditovat Petru Buzkovou. Strana dnes ale spolupráci s Teryngelem rezolutně popřela.

Letos se Teryngel ujal obhajoby komplice Františka Procházky Milana Čermáka. Ten měl Procházkovi pomáhat při krádeži půl miliardy korun z bezpečnostní agentury.