Pravidla politické hry jsou šitá na míru mužům

Praha - Podle analýzy kandidátních listin do krajských voleb nečekají Českou republiku ani v letošním roce převratné změny v politickém zastoupení žen. Jejich počet se zvýší pouze o jeden či dva procentní body. 88 procent české veřejnosti by přitom větší zapojení žen do politiky uvítalo. V Poslanecké sněmovně je ale pouze 31 poslankyň. V zahraničí jsou běžné různé kvóty. Francie a Srbsko je mají zakotvené přímo v ústavě. V Belgii jsou součástí volebního zákona.

Ženy se při nominačních procedurách politických stran tradičně dostávají spíše na spodní nevolitelná místa kandidátských listin. „Proti mluví už celý způsob fungování politiky. Je to mužský svět a pravidla hry jsou šitá na míru mužům. Schůze se například často protahují dlouho do noci,“ myslí si politoložka Jana Smiggels Kavková z občanského sdružení Fórum 50%.

„Oproti mužům chápou ženy politiku spíše jako veřejnou službu než budování kariéry. Z politiky také odchází mnohem dříve než muži,“ doplnila Kavková. V české politice je pouze 15 procent žen a obecně zde platí pravidlo, že čím je větší obec, tím méně žen je v politice. Jednou z možností, jak jejich postavení zlepšit, jsou proto i dobrovolné vnitrostranické kvóty. V České republice je jako první zavedla Strana zelených.