Ředitelství silnic a dálnic bude měnit kvůli hluku okna u silnic v Plzni

Plzeň - Kvůli nadlimitnímu hluku z dopravy začne plzeňský závod Ředitelství silnic a dálnic příští měsíc měnit nebo upravovat v Plzni a poblíž Domažlic tisíce oken. Od Státního fondu dopravní infrastruktury na to bude mít čtyřicet milionů korun. Investor začne podél průtahu I/26 od Rokycanské třídy od Prahy směrem na Domažlice a zároveň na silnici I/22 od Draženova na Domažlice a Klatovy, uvedl ředitel Zdeněk Kuťák.

„Příští měsíc bude znám dodavatel,“ dodal. O zakázky je velký zájem. ŘSD oslovilo firmy, které výměny nejen zvládnou, ale musí mít okna certifikovaná proti hluku. Součástí akce je i protihluková zeď podél přivaděče k dálnici D5 v ulici K dráze v Plzni, kde byly ve vyšších patrech domů naměřeny vyšší hodnoty. Plzeňské ŘSD dostane letos na protihluková opatření 83 milionů korun, původně mělo mít o čtvrtinu méně.

Výměna oken v Plzni potrvá ještě příští rok. ŘSD jich potřebuje upravit 3 400 v 252 budovách. Okna se vymění, seřídí nebo přetěsní. ŘSD uhradí kompletní úpravy oken, občané se na nich nepodílejí. „Zahajujeme Rokycanskou, kde jsou uliční profil a trasa jasně definovany, a nedojde tam k odchylkám vlivem nových staveb,“ řekl ředitel.

Výměny oken budou pokračovat v dalších letech, nejzatíženější část Plzně a Domažlicka jsou první etapou. Investor má na hluk výjimky od hygieniků do roku 2011, v Plzni do 2010.

Vydáno pod