Reformní zdravotnické zákony se rozdělí, sporné části poslanci projednají později

Praha - Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek dnes představil šest paragrafovaných znění reformních zdravotnických zákonů, na kterých podle něj pracovali také špičkoví zahraniční experti. Všechny reformy ale nezačnou platit v lednu 2009, jak ministerstvo původně plánovalo. Nejspornější části se budou projednávat až ve „druhé vlně“. V pondělí bude do legislativního procesu zaslána první část zákonů o záchranné službě, zdravotních službách a specifických službách. V druhé části budou předloženy sporné zákony o univerzitních nemocnicích a transformaci zdravotních pojišťoven. Podle Julínka nyní všechno závisí na parlamentu, existenci reformní vlády a odborné a laické veřejnosti.

„Je to přínos pro Českou republiku i pro české pacienty a lékaře. Bylo by škoda, aby zákony spadly pod stůl jen proto, že lidé uvěří fámám. Lékaři, kteří chtějí protestovat, se konečně dozvědí, proti čemu protestují,“ řekl ministr na dnešní tiskové konferenci, a ohradil se tak proti negativním postojům, které celou reformu provází.

Hovorka: V původní podobě nemohou být zákony přijaty

Zákony nekritizuje pouze opozice, ale i někteří členové z řad koalice. Pro lidoveckého poslance Ludvíka Hovorku je z první vlny přijatelný pouze zákon o zdravotnické záchranné službě. „V původní podobě nemohou být tyto zákony přijaty,“ řekl ČT Hovorka. „Šanci má zákon o záchranných službách. Ty ostatní už jsou více či méně problematické,“ myslí si David Rath. Podle něj jsou zde zásahy do určitých vztahů mezi zdravotními zařízeními a pojišťovnami ve velký neprospěch pacientů i zdravotních zařízení. Zelení neměli podle své místopředsedkyně Olgy Zubové s věcnými záměry zákonů problém.

Převod zdravotních pojišťoven na akciové společnosti a vznik univerzitních nemocnic je zcela nepřijatelný především pro KSČM. Zákony musí být jednoznačně zamítnuty i podle Hovorky: „Obsahují nevratné změny, ohrožení zdravotního pojištění a péče o občany.“

Reformu doprovodí kampaně a semináře 

Předložené zákony bude připomínkovat i rada poskytovatelů. Doprovodí je také série diskusí, seminářů a pozitivní kampaň. Po připomínkových řízeních by o nich mohla sněmovna jednat už na podzim. Jako první půjde pravděpodobně do parlamentu zákon o dohledu nad zdravotními pojišťovnami. „Ostatní projednávání bude záležet na situaci ve sněmovně a krajských volbách,“ dodal Julínek.

Pacient má nárok na stanovisko druhého lékaře

Pacientům je v nových zákonech garantováno například bezpečnější prostředí, lepší dostupnost záchranné služby a nově také institut práva na druhý názor, tedy možnost vyžádat si názor dalšího lékaře. Handicapovaní spoluobčané se budou moci ve zdravotnických zařízeních pohybovat s vodícím psem a budou mít nárok na tlumočníka.

Specialista dojede přímo za pacientem

Pro poskytovatele jsou stanoveny přesné podmínky, co musí splnit, aby mohl tuto službu vykonávat. Specialista bude moci nově zamířit přímo za svým pacientem. Zjednodušeny budou i převody zdravotnických zařízení. V praxi by měl pojištěnec například vědět, jaké jsou maximální čekací doby na jednotlivé zdravotnické služby. Nadstandardní péče se bude moci připlatit.