Odpůrci radaru chtějí přivítat americkou ministryni protestním shromážděním

Praha - Příjezd americké ministryně zahraničí Condoleezzy Riceové do Česka budou provázet protesty odpůrců umístění americké radarové základny USA v Brdech. Organizátoři je chtějí uspořádat na pražském Václavském náměstí. Riceová by do Česka měla přijet zřejmě na začátku července. Přesné datum ale zatím není známo. Spekuluje se například o 9. nebo 10. červenci. V Praze by šéfka americké diplomacie měla podepsat především hlavní smlouvu určující podmínky pro vybudování stanice.

„Chtěli bychom ji přivítat nějakým velkým protestním shromážděním,“ uvedla Novomestská. Od pondělí také stojí na Václavském náměstí stan, kde mohou zájemci získat o radaru více informací. Iniciativa ho chce na místě ponechat do konce srpna. Odpůrci stanice stále požádují vypsání referenda o radaru. Tvrdí, že jejich petici s tímto požadavkem už podepsalo více než 100 000 občanů Česka.

Kromě již hotové hlavní smlouvy o radaru Česko s USA stále vyjednává o doplňkové dohodě o pobytu vojsk SOFA. Její text však stále není hotov. Sporným bodem nadále zůstává otázka daní, kterou řešili finanční experti z obou států.

Zatím tedy není definitivně jasné, zda Riceová v Česku stvrdí oba dokumenty, nebo pouze hlavní dohodu. Americká ministryně měla do Prahy původně přijet začátkem května, ale nakonec cestu odložila. Čeští politici nejdříve mluvili o první dekádě června, nakonec za nejzazší datum označili polovinu července.

Vydáno pod