Magistrát vyšel vstříc „Praze kulturní“, umělci ale chtějí i hlavu Richtera

Praha - Pražské zastupitelstvo dnes rozhodlo, že na kulturní granty uvolní 14,7 milionů korun. Nejen že tedy potvrdilo úterní rozhodnutí městské rady, ale částku i navýšilo. Finance jsou určeny osmi institucím. Iniciativa pro kulturu, jejíž protesty ke změně grantové politiky nemálo přispěly, kroky magistrátu vítá, považuje je ale za nesystémové. Nespokojila se ani se splněním většiny požadavků petice Za Prahu kulturní. Umělci trvají na odvolání radního Milana Richtera, "otce" sporného grantového systému, a předsedy kulturního výboru Ondřeje Pechy.

Pecha a Richter destabilizovali celou kulturní scénu, zdůvodnil požadavek na jejich odvolání mluvčí petice Václav Petrmichl, který se společně s ostatními zástupci divadelníků jednání magistrátu účastnil. Úplná spokojenost mezi umělci nezavládla ani s ostatními rozhodnutími magistrátu. Ten dnes odsouhlasil některé kroky, které už dříve přislíbil.

Jiný systém grantů - dobrý, ale není to ono…

Sjednocení termínu přidělování čtyřletých grantů, ke kterému by mělo dojít v roce 2009, i navýšení prostředků pro některá zařízení, která letos dostala méně peněz než loni, Iniciativa pro kulturu chválí jako vstřícný krok. Určité výhrady ale od ní zaznívají. Návrhy podle ní zatím řeší spíše finanční situaci divadel, ale ne galerií či festivalů, jejichž rozpočet je oproti loňsku také nižší.

Navíc je podle umělců upravený systém grantů už nyní ve skluzu a nebude vyhlášen do konce června, jak město slibovalo. Zastupitelstvo, které je schvaluje, bude totiž jednat až v září. Peníze od magistrátu by měly získat například divadla Archa, Semafor nebo kluby Rock Café či Roxy. Podmínkou je ale souhlas s auditem, který prověří, jak zařízení s penězi hospodaří.

Příspěvek na vstupenku zastupitelé nezrušili, grantovou komisi ano

Na dnešním zasedání zastupitelstva byla také rozpuštěna grantová komise. Její úlohu by měl převzít poradní sbor primátora. Zasedat by v něm měli odborníci, ekonomové i právníci. Podle iniciativy není jasné, jakým způsobem budou členové sboru vybíráni ani jaká bude jeho struktura. Některé své kandidáty už nominovala, také primátor Pavel Bém údajně oslovil téměř padesát lidí.

Zastupitelé dnes rovněž rozhodli o pozastavení přeměny divadel z příspěvkových organizací na jinou právní formu. Také - jak už dříve přislíbili - zrušili konkurzy na ředitele některých divadel. O osudu příspěvku na vstupenku, který „nadzvedl“ část umělců asi nejvíce, se zatím ještě nerozhodlo. S jeho zrušením se ale počítá, tvrdí magistrát.  

Pražský magistrát
Zdroj: ČT24