Nové údaje o srpnu 1968 se objevují i po čtyřiceti letech

Praha – Od vpádu vojsk Varšavské smlouvy do Československa uplyne v srpnu čtyřicet let. Ačkoli se válečné akci věnoval již bezpočet výzkumů, stále se objevují nové informace. Několik z nich nyní zveřejňuje Ústav pro výzkum totalitních režimů.

V budově Ministerstva vnitra se nalezly pásky s nahrávkami rozhlasového vysílání ze srpna 1968. Dostaly se tam po razii Státní bezpečnosti v budově rozhlasu krátce po jejím obsazení, a v rozhlasovém archivu dosud chyběly. Vedoucí archivu ČRo Jaroslava Nováková poukazuje, jak záznamy ilustrují změny nálad redaktorů: „Z původního optimismu, že se to vysvětlí, vyřeší, zjistili, že to nebude tak jednoduché a rychlé.“

Co je na všech nalezených pásech, zatím není zcela jisté. Pracovníci Ústavu pro výzkum totalitních režimů je digitalizují, ale prozatím je musí poslouchat postupně bez možnosti jakéhokoli zrychlení. „Jsou to desítky hodin materiálu,“ uvedl mluvčí Ústavu pro výzkum totalitních režimů Jiří Reichl.

Historici rovněž nedávno zjistili, že v důsledku invaze přišlo o život čtrnáct Čechoslováků, o nichž se dosud nevědělo. Celkem je uváděno 108 obětí. Potrestáno ale bylo pouze pět vojáků.

Vydáno pod