Od silnic na Podblanicku by měly postupně mizet obří poutače

Benešov - Už brzo by měly zmizet obří poutače z okolí silnic na Podblanicku. Jejich odstranění prosadilo Okresní sdružení Českého svazu ochránců přírody Benešov. Ekologové tvrdí, že billboardy zvyšují nehodovost v místech, kde se nacházejí, a také ničí krajinný ráz okolí. Z jejich iniciativy by proto v nejbližších dnech měly zmizet první velké poutače od dálnice D1 a rychlostní silnice E55. Sdělil to dnes Jakub Hromas z Podblanického ekocentra ČSOP.

Připomněl, že před deseti lety byla na Podblanicku vedena správní řízení na povolení stavby řady rozměrných reklamních zařízení na pozemcích v okolí dálnice D1 či rychlostní silnice E55. Okresní sdružení ČSOP Benešov jako účastník správního řízení tehdy s těmito stavbami nesouhlasilo. Poutače proto dostaly povolení jen na dočasnou dobu, většinou na deset let, a poté měly být trvale odstraněny.

Ve většině případů těmto stavbám vypršelo povolení loni a jejich vlastníci je již měli odstranit. Protože se tak nestalo, benešovské okresní sdružení ČSOP jako účastník předešlých správních řízení postupně předkládá správním orgánům podněty k odstraňování těchto reklamních staveb. „Jejich nové umísťování je v rozporu i se současnou krajskou koncepcí ochrany přírody a krajiny Středočeského kraje,“ uvedl Hromas.

V nejbližší době by měly být odstraněny například obří poutače z polí u brněnské dálnice D1 nedaleko Třemošnice a Ostředku, billboardy u dálničního odpočívadla Střechov a Soutice nebo reklamní tabule u rychlostní silnice E55 v Miličíně.

Vydáno pod