Ministři kultury visegrádské čtyřky založili novou kulturní instituci

Olomouc - Ministři kultury z Česka, Polska, Slovenska a Maďarska dnes jednali v olomouckém Arcidiecézním muzeu. Kromě vyhodnocení stavu projektů Visegrádské skupiny a činnosti Mezinárodního visegrádského fondu vyvrcholilo zasedání odpoledním vyhlášením Mezinárodní visegrádské ceny, kterou obdržel festival Divadlo v Plzni. Vrcholem schůzky bylo slavnostní založení kulturní instituce Středoevropské fórum, která bude shromažďovat umělecké sbírky od poloviny 20. století.

Ministerstvo kultury chce kulturní projekt po dohodě s kraji podpořit evropskými prostředky z integrovaného operačního programu. Fórum je součástí Muzea umění, které by mělo mít díky dotacím EU v letech 2009 až 2013 nový muzejní objekt. Požadovaných 500 milionů korun má posloužit jednak k rekonstrukci stávajícího objektu v Denisově ulici, jednak k přístavbě nové budovy.  

Středoevropské fórum bude podle ředitele Muzea umění Pavla Zatloukala
shromažďovat syntézu uměleckých projevů - výtvarná, hudební, filmová a divadelní díla nejen ze zemí visegrádské čtyřky, ale také z Rakouska a
Německa. Jeho součástí bude i archiv kulturní činnosti v letech 1945 až
1989. 

Třetí největší instituce svého druhu v ČR 

„Samozřejmě už máme základy sbírek, protože se touto problematikou zabýváme již deset let,“ řekl Zatloukal. Na představitele ostatních zemí ale apeloval, aby jejich instituce pomohly nově vzniklému fóru s jeho
„zaplněním“. Zatloukal doufá, že nová kulturní instituce přiláká do Olomouce také více turistů z jeho zakládajících zemí.

„Zcela určitě to povede k větší kulturní výměně, protože o moderní umění je ve světě velký zájem a v Olomouci je v symbióze s úžasnou historií,“ prohlásil ministr Jehlička. Olomoucké Muzeum umění v sobě zahrnuje i Arcidiecézní muzeum a je třetí největší institucí svého druhu v ČR. Spravuje na 200 tisíc sbírkových předmětů z oblasti malířství, sochařství, ale i grafiky a architektury.