Vesecká i Benešová se odvolaly proti rozsudku v kauze justiční mafie

Praha - Šest vysokých justičních představitelů v čele s nejvyšší státní zástupkyní Renatou Veseckou se odvolalo proti rozhodnutí Krajského soudu v Praze, podle kterého se jim stínová ministryně spravedlnosti za ČSSD Marie Benešová nemusí omlouvat za výroky o justiční mafii. Odvolání podala také Benešová, které se nelíbí, že by se měla omlouvat náměstkovi vrchního státního zástupce Liboru Grygárkovi.

Soudce Vojtěch Cepl mladší před patnácti dny uvedl, že šest vysokých představitelů justice neoprávněně zasahovalo do vyšetřování lidoveckého předsedy Jiřího Čunka a dalších trestních kauz. Rozhodl proto, že se jim stínová ministryně spravedlnosti ČSSD Marie Benešová nemusí omlouvat za výrok, ve kterém je nazvala justiční mafií.

„Soud prvního stupně rozhodoval o věcech, k nimž neměl pravomoc,“ vysvětlil odvolání právník justičních funkcionářů Petr Toman. „Nebyl oprávněn přezkoumávat a hodnotit věcnou správnost rozhodnutí orgánů činných v trestním řízení v takzvané kauze Čunek, kárná rozhodnutí orgánů státního zastupitelství ani rozhodnutí ministrů spravedlnosti.“ dodal. Podle právníka také Benešová u soudu neprokázala své tvrzení, že se skupina kolem Vesecké snaží v zákulisí ovlivňovat kauzy, což se jí daří.

Benešovou zažalovali kvůli jejímu výroku kromě Vesecké také její náměstek Karel Černovský, Libor Grygárek, šéf jihomoravských státních zástupců Petr Coufal, žalobce Arif Salichov, místopředseda Nejvyššího soudu Pavel Kučera a bývalý ministr spravedlnosti Pavel Němec. Podle krajského soudu Grygárek do kauzy Čunek nezasahoval a Benešová se mu musí omluvit. Také toto rozhodnutí však bude muset přezkoumat pražský vrchní soud.