Pravidelná letecká linka bude od léta mezi Ostravou a Moskvou

Čeladná (Frýdecko-Místecko) - Mezi Ostravou a Moskvou vznikne od léta pravidelná letecká linka. Zpočátku budou stroje létat čtyřikrát týdně mezi Letištěm Leoše Janáčka v Mošnově na Novojičínsku a moskevským letištěm Domodědovo. Cestující stráví v letadle necelé tři hodiny. Letecké spojení bude zajišťovat soukromá společnost. Moravskoslezský kraj, který letiště vlastní, tím ušetří 90 milionů korun, informovali zástupci kraje i obou letišť.

Memorandum o společné přípravě a provozování nové letecké linky dnes v Čeladné podepsali zástupci ostravského a moskevského letiště i ruské letecké společnosti Polet Airlines. „Původně kraj zamýšlel zahájit letecké spojení s finanční dotací formou závazku veřejné služby. Nakonec se nám podařilo zajistit ho na komerční bázi,“ vysvětlil předseda dozorčí rady letiště a hejtmanův náměstek Pavol Lukša.

Letiště Domodědovo není sice tolik známé jako letiště Šeremetěvo, nyní je ale největším ruským letištěm, dodal ředitel ostravského letiště Lubomír Vavroš. Loni na něm bylo odbaveno téměř 19 milionů cestujících, kteří z něho mohli letět celkem do 230 destinací. „Kromě stovek návazných spojení v rámci bývalého Sovětského svazu nabízí lety do Japonska, Indie nebo Číny, kam se doposud můžeme dostat pouze s dvojím nebo trojím přestupem,“ řekl Vavroš.

Podle ruského dopravce bude mezi Ostravou a Moskvou létat letoun typu SAAB 2000, do něhož se vejde 50 cestujících. „V budoucnu by mělo být spojení každodenní. Při tvorbě letového plánu přihlédneme k tomu, aby lidé mohli podniknout jednodenní návštěvu Ruska,“ naznačil Vavroš. Kromě podnikatelů v kraji by měli spojení využívat turisté. Více ruských hostů si po rozlétání linky slibují například Lázně Darkov na Karvinsku, kde Rusové tvoří zatím pět procent návštěvníků, řekl dnes ředitel lázní Petr Kacíř.

Soukromá společnost Polet Airlines vznikla v bývalém Sovětském svazu před 19 lety. Do roku 1992 přepravovala hlavně těžké a rozměrné náklady, cestující přepravuje od roku 2003. Před třemi lety otevřela pobočku v Mnichově, o rok dříve ve Frankfurtu.

Další pravidelné linky by měly létat z mošnovského letiště do Londýna, Amsterodamu a Bruselu. Na jejich provozovatele kraj v březnu vypsal výběrová řízení, která budou trvat do konce července. Původní tendry z prosince 2007 kraj zrušil na doporučení Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, protože neodpovídaly evropské legislativě. Do roku 2012 chce kraj zavést celkem 12 nových linek z Ostravy do evropských regionů. Jejich rozjezd chce podpořit částkou přesahující 700 milionů korun.