Případem řidiče sebevraha se bude zabývat Nejvyšší soud

Zlín - Případ jednadvacetiletého Rostislava Bednaříka, který podle krajského i vrchního soudu loni v sebevražedném úmyslu najel na Zlínsku svým osobním autem do protijedoucího vozu, se bude zabývat Nejvyšší soud. Podle soudce zlínské pobočky Krajského soudu v Brně Radomíra Koudely bylo ve věci podáno dovolání. Jeho senát mladíkovi v lednu vyměřil za pokus o vraždu čtyři roky vězení, o dva měsíce později ale olomoucký vrchní soud Bednaříkovi ještě dva roky přidal. Obžalovaný se nyní domáhá zrušení obou rozsudků.

„Bylo mu zcela jedno, jaké následky bude jeho sebevražedné jednání mít u ostatních účastníků silničního provozu. Je to egoistický, sobecký postoj k tomu, co způsobí,“ uvedl v odůvodnění verdiktu Koudela. Podle odvolacího senátu byl čtyřletý trest nepřiměřeně mírný. Soudci vrchního soudu navíc Bednaříkovi ze šesti na deset let prodloužili zákaz řízení motorových vozidel.

Zcela tak vyhověli odvolání státního zástupce, který v Bednaříkově chování spatřoval vysoký stupeň společenské nebezpečnosti. „V tom protijedoucím autě, vůči kterému své auto nasměroval, nejde vidět jen člověka XY. Vždycky je to konkrétní jeden člověk, který může někomu chybět, může tam být více lidí,“ uvedl po rozsudku žalobce Ilja Kubíček.

Bednařík při svém odvolání poukazoval na to, že z důkazů nelze vyvodit závěr o jeho příčetnosti v době činu. Podle obhajoby mu také nebylo jednoznačně prokázáno, že by jednal v úmyslu usmrtit jiného, když jeho vůlí údajně bylo v prvé řadě usmrtit sebe. Mladík u obou soudů svého činu litoval.

Vydáno pod