Zelení poslanci jsou bez vedení, Rabas odstoupil

Praha - Místopředseda poslaneckého klubu Strany zelených Přemysl Rabas se vzdal funkce. Tento týden už odstoupila z čela klubu jeho dřívější šéfka Kateřina Jacques a místopředsednického místa se vzdala i poslankyně Olga Zubová. Poslanecký klub je tedy bez vedení. Navíc Zubová s Věrou Jakubkovou hrozí odchodem z klubu. Na dnešním jednání zelení situaci nevyřešili, pokračovat budou příští týden v úterý. Do té doby nechtějí podávat žádné informace.

Rabas dnešní jednání poslaneckého klubu asi po dvou hodinách opustil. O uvolněné křeslo předsedy klubu prý sice nemá zájem, kdyby se ale jeho kolegové na jiném kandidátovi nedohodli, funkci by přijal. Podle Rabase by nejlepší předsedkyní byla Jacques, nemyslí si ale, že by si svůj odchod z čela frakce rozmyslela.

Rabas je jediným možným kandidátem na místo předsedy klubu, který zbývá ve hře. Poslanecký klub nejmenší sněmovní strany má šest členů. Šéf zelených Martin Bursík a místopředseda strany Ondřej Liška mají ministerské funkce. Po odstoupení Jacques tak byli možnými kandidáty na uvolněnou pozici jen Rabas a poslankyně Olga Zubová a Věra Jakubková, které kvůli sporům s Bursíkem a Jacques hrozily odchodem z klubu. Zubová i Jakubková ale v úterý uvedly, že nechtějí klub vést.

Spory mezi zelenými trvají už delší dobu. Obě poslankyně si stěžují na to, že s nimi vedení frakce nekomunikuje. V úterý oznámily, že zatím zůstávají v poslaneckém klubu své strany. Stanovily si ale některé podmínky, o kterých dnes poslanci zelených za účasti dalších členů vedení strany, včetně její místopředsedkyně Dany Kuchtové, jednají.

Jeden z návrhů, se kterým Jakubková a Zubová přišly, se týká jednání poslaneckého klubu zelených. Chtějí, aby bylo vždy otevřené nejen pro členy, ale například i pro vedení nebo členy Republikové rady. Například Kuchtová nebyla minulý týden na jednání klubu vpuštěna.