Vláda hledá firmu, která vyrobí kravaty pro české předsednictví

Praha - Vláda chce u příležitosti českého předsednictví v EU rozdávat svým partnerům v unii, úředníkům a novinářům kravaty a šátky. V současnosti proto hledá ve výběrovém řízení dodavatele těchto speciálních upomínkových dárků, které budou stát zhruba šest milionů korun.

Podle mluvčí vicepremiéra pro EU Michaely Jelínkové se počítá se 40 tisíci dárků, z toho bude 28 tisíc kravat a 12 000 šátků. Průměrná cena jednoho dárku bude 150 korun. Vláda při rozhodování o těchto suvenýrech vycházela ze zkušeností Slovinců, kteří předsedají unii nyní, dodala Jelínková.

České kravaty a šátky budou vyrobeny na základě návrhu mladých českých módních návrhářek Alice Klouzkové a Jany Jetelové. Své nabídky mohou zájemci vládě zasílat do 25. července.

Novinkou u této zakázky je podle kabinetu to, že zájemci si mohou informace k soutěži vytisknout po registraci na webových stránkách vlády. Svoje nabídky ale budou i nadále posílat poštou.

Na internetových stránkách vláda dále hledá například firmu, která zajistí zhruba tři desítky hostesek na zasedání unie během českého předsednictví, dále také vypsala soutěž na pronájem mobilních telefonů či na výrobu plastových akreditačních karet.

Předsednictví v EU čeká na Česko již za šest měsíců, ministři se na to ale už dlouho připravují. Je to náročný úkol, v němž země musí zvládnout koordinovat celou Evropskou unii a snažit se v ní také o dohodu v různých sporných otázkách. V předsednictví se členské státy střídají po šesti měsících. Nyní má tuto roli Slovinsko, které v červenci předá otěže Francii. Pak už bude na řada na Praze. 

Vydáno pod