Čeští vojáci se připravují na mise Evropské unie

Praha - Elitní 4. brigáda české armády se připravuje na mise mimo Evropu, kde by působila pod hlavičkou Evropské unie. Například v africkém Čadu by tak už od příštího roku mohli působit čeští vojáci. Vůbec poprvé v historii by Češi zajišťovali celou akci sami.

Rozhodnutí o tom, kam vojáci pojedou, patří Radě Evropské unie a musí ho schválit i česká vláda a parlament. Jeden z možných cílů je právě africký Čad, kde především v pohraničí bojují čadští a súdánští povstalci s vládními jednotkami. Po misích na Balkáně, Iráku a Afghánistánu by se tak čeští vojáci poprvé dostali i na černý kontinent.

„O Africe se samozřejmě hovoří. Je to jedna z možností, ale těch je tady víc,“ uvedl velitel 4. brigády rychlého nasazení Ladislav Jung. Situaci v Čadu zatím kontrolují jednotky EU složené převážně z Francouzů. Misi, která končí v březnu příštího roku, velí Irové. Kvůli stále vyhrocené situaci v zemi se ale mluví o nasazení dalších vojáků.

Bojové jednotky EU ale podle mluvčího ministerstva obrany Andreje Čírtka nejsou jen běžné jednotky, vysílané do obvyklých situací. „Jsou to jednotky na mimořádné situace,“ uvedl Čírtek. A právě na jejich zvládání se vojáci 4. brigády v současné době připravují. „Cvičíme s výzbrojí s větším zatížením a při větších teplotách, aby si na to ti kluci zvykli,“ popsal trénink velitel výsadkového praporu Zdeněk Kolář.

Společnou česko-slovenskou „battle group“ bude tvořit 1500 vojáků. Pro příští rok ale nebude v EU jediná, připravují se například i belgicko-francouzské jednotky. Pro českou armádu to bude šance dokázat, že zvládne vést samostatnou vojenskou misi. V březnu příštího roku vojáky 4. brigády čeká společné cvičení se slovenskými kolegy. Do misí pod hlavičkou EU by mohli být nasazeni už v červenci 2009