Výsledek summitu EU hodnotí čeští politici jako úspěch i schovávání za sukně

Praha - Premiér Mirek Topolánek označil „extrabuřt“, který se jeho delegaci na bruselském summitu podařilo prosadit, za úspěch. Evropská unie nenamítá nic proti tomu, aby Česko pevné stanovisko k ratifikaci smlouvy odsunulo až do vyjádření Ústavního soudu. Ten má určit, zda Lisabonská smlouva (zřejmě ale její neautorizovaný překlad) je v souladu s českou ústavou, nebo ne. Odklad českého schvalovacího procesu vedl přes noc premiéra k tomu, aby na případné české „ano“ k ratifikaci vsadil stokorunu. Jeho straničtí kolegové z ODS oddechový čas pro rozhodování také vítají. I lidovci a zelení s menšími projevy nadšení. Opozice je spíše skeptická. Podle Lubomíra Zaorálka (ČSSD) summit pouze odhalil slabost české politiky.

Všechny české strany se shodují, že směr, který potvrdil summit unijních zemí i Evropský parlament, je jasný - schvalovací proces kvůli Irům neskončil. Koneckonců oni sami o definitivním nepokračování v ratifikaci nemluví. Postoj České republiky ale nahlíží opozice i někteří politologové jako opatrnický. Místo pevného stanoviska se vláda schovává za sukně Ústavního soudu.

ČSSD: Česko si neporadí ani na svém pískovišti, natož na evropském

„Česká republika bude stěží moderovat debatu evropskou, když není schopna moderovat tu českou,“ uvedl Zaorálek k očekávání některých politiků z vládních stran, že naše země by se během předsednictví Radě EU mohla stát prostředníkem, který ořech irského „ne“ rozlouskne.

„Zneužíváme irské referendum, abychom se sami podíleli na dezintegraci evropského procesu,“ domnívá se místopředseda sněmovny Zaorálek. Vláda, která smlouvu v Lisabonu podepsala, by ji podle ČSSD taky měla nyní obhájit, a ne se k celé situaci stavět nemastně neslaně.

ODS: Nechceme být kazisvěty, naopak naše pozice v EU je výhodná

Europoslanec Jan Zahradil (ODS) přiznává, že občanská demokracie oddechový čas do rozhodnutí soudu vítá. Navíc jednoznačné rozhodnutí může oddálit také čekání na řešení problému „ne“, se kterým mají Irové přijít na říjnovém summitu EU.

„My nechceme být těmi kazisvěty, na které se pak bude svádět, že celý ten proces spadl pod stůl. Pokud bude ratifikace pokračovat, bude to formální, bez irského souhlasu smlouva nikdy nevstoupí v platnost. Musíme si tedy počkat,“ domnívá se Zahradil.

Zároveň doufá, že konstelace irského „ne“ a blížícího se českého předsednictví Radě EU povede k silné pozici Česka v unii. Podle Zahradila můžeme jako případný mediátor při hledání řešení získat výhodnou pozici.

Lidovci: Neměli bychom jen tak sedět za pecí

Cyril Svoboda za lidovce sice drží basu s koaličními občanskými demokraty, na rozdíl od nich si ale myslí, že je třeba být během oddechového času aktivní. Také působí méně skepticky. „Jednat se má i před verdiktem Ústavního soudu. Podle mě řekne, že smlouva je v souladu s ústavou. Ze všeho nejhorší je čekat, že se něco stane. Ale nestane se nic, je nutné jednat,“ prohlašuje.

Lidovci budou podle něho v případě ratifikace v parlamentu respektovat stranické usnesení a hlasovat „ano“. Pro budou i ti lidovečtí senátoři, kteří podpořili v horní komoře své kolegy z ODS, aby novou euroústavu poslali nejprve na přezkoumání Ústavnímu soudu.

Prezident spoléhá na zdravý rozum a zastavení ratifikačního procesu

Svoboda je také skálopevně přesvědčen, že Václav Klaus smlouvu - až bude čekat na jeho podpis - ratifikuje, i když možná s komentářem. V opačném případě by popřel celý proces a jeho autorita v Evropě by „získala velký šrám“.

Klausova reakce na výsledek bruselského summitu ale zatím šťastnému podpisovému konci spíše nenapovídá. „Pan prezident spoléhá na zdravý rozum a očekává, že ratifikační proces bude zastaven,“ uvedl jeho tajemník Ladislav Jakl. „Smlouva už nemůže vstoupit v platnost a je ztrátou energie i času se tímto dokumentem zabývat. Daleko lepší by bylo ji věnovat na řešení situace a jít jinou cestou než se znova a znova pouštět do slepé uličky,“ cituje Klause.