Riceová přijede 8. července do Prahy podepsat smlouvu o radaru

Praha - Americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceova přijede 8. července do Prahy, aby zde podepsala smlouvu o radaru. Se zprávou přišel deník Mladá fronta Dnes a potvrdili ji dva členové české vlády i diplomaté z ministerstva zahraničí. Návštěvu Riceové budou provázet demonstrace odpůrců radaru, kteří předem avizovali protestní akce.

„Paní Riceová by měla přiletět v úterý osmého července dopoledne, má následovat podpis dohody a pak slavnostní večeře, po které se počítá s jejím odletem,“ sdělil nejmenovaný vysoce postavený úředník. Podrobnosti návštěvy americké ministryně se údajně tají s ohledem na její bezpečnost. Není také zatím ani jasné, zda budou podepsány obě připravované dohody s USA.

Takzvaná hlavní smlouva je už několik týdnů hotová a připravená. Druhá, která se věnuje nejrůznějším technickým podrobnostem, není dokončena kvůli rozdílným pohledům na placení daní souvisící s případným pobytem amerických vojáků na našem území.

Odpůrci protiraketové základny už oznámili, že na dobu návštěvy Condoleezzy Riceové připravují demonstrace. Americká ministryně měla do Prahy původně přijet začátkem května, ale nakonec cestu odložila. Čeští politici nejdříve mluvili o první dekádě června, nakonec za nejzazší datum označili polovinu července.

Spojené státy chtějí v České republice umístit radar a v Polsku sila s deseti střelami v rámci protiraketového štítu před útokem z takových zemí, jako jsou Írán či Severní Korea. Americká vláda by chtěla projekt rozjet ještě dříve, než v lednu 2009 prezident Bush skončí v Bílém domě. Opozice, někteří koaliční poslanci i většina veřejnosti s umístěním amerického radaru v Brdech nesouhlasí a zatím není jisté, zda vláda získá dost hlasů pro ratifikaci smluv s USA.

Vydáno pod