Soud poslal do vazby po Teryngelovi i Stehlíka

Praha - V souvislosti s vyšetřování více než stomilionového daňového úniku poslal dnes obvodní soud pro Prahu 8 do vazby Marko Stehlíka, syna bývalého majitele Poldi Kladno Vladimíra Stehlíka. Své rozhodnutí odůvodnil tím, že by se Stehlík mohl snažit ovlivnit výpovědi ostatních obviněných. Stejně rozhodl v téže kauze už v pátek, když poslal do vazby známého advokáta Jiřího Teryngela.

Stehlík podal na rozhodnutí o uvalení vazby ihned stížnost. Jeho advokát Richard Maleček trvdí, že policie má k dispozici všechny listinné důkazy, a strach z ovlivňování svědků je tedy zbytečný. K uvalení vazby ale přiměl soud také fakt, že se Stehlík nezdržoval v místě svého trvalého bydliště a pro soud bylo velmi obtížné kontaktovat ho.

Důvodem trestního stíhání Teryngela a Stehlíka jsou daňové úniky ve výši více než 100 milionů dolarů, kterých se měli dopustit při obchodu s cigaretami. Teryngel podepsal smlouvy, které později firma Letka Team použila k okrádání státu.

U podpisu problematických smluv byl přítomen také Marko Stehlík. Jeho obhájce shodně s Douchou tvrdí, že jeho role v celé záležitosti byla pouze okrajová. Policie však tomuto scénáři nevěří. „Podle policie měl radit ostatním obviněným, jak mají v celém tom obchodním případu postupovat,“ nastínil v rozhovoru pro Českou televizi Stehlíkův advokát Maleček.

Stehlík a Teryngel by měli být ve vazbě až do doby, než policie vyslechne další aktéry případu souvisejícího s firmou Letka Team a obchody s cigaretami za 750 milionů korun. Výslechy by se ale mohly protáhnout. Policie totiž stále ještě pátrá po dalších dvou obviněných - Juraji Glaserovi a Vladimíru Mošovském.

Stehlíkovi by z vězení mohlo pomoci vážné onemocnění, kterým trpí. Bojuje s roztroušenou sklerózou. Po předložení potřebných lékařských posudků by mohl soud rozhodnutí o vazbě zrušit.