Náměstku Michalu Zachystalovi hrozí odvolání z funkce, opozice mluví o čistkách

Praha - Obvodní státní zástupkyně pro Prahu 1 Šárka Pokorná požaduje odvolání svého náměstka Michala Zachystala, který patří k nejdůležitějším článkům odhalování trestné činnosti policistů, ale také příslušníků tajných služeb. Kvůli sepsání známé zprávy o prorůstání mafie do politiky vyšetřoval například bývalého šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Jana Kubiceho. Opozice krok kritizuje a poukazuje na pokračující čistky mezi státními zástupci.

Zachystal chtěl na podzim roku 2006 Kubiceho a jeho lidi obvinit ze zneužívání pravomoci veřejného činitele. Jeho záměr ale tehdy zastavilo nadřízené Městské státní zastupitelství. Státní zástupkyně Pokorná už požádala ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila, aby Zachystala z funkce odvolal. Ministr chce o žádosti rozhodovat příští týden. Náměstek se ke kroku Pokorné vyjádřit nechtěl: „Promiňte, ale bez komentáře. Děkuji.“

„Doktor Zachystal patří podle mého názoru k těm, kteří se nenechají vláčet politickými tlaky, patří k čestným lidem. Pokud pan ministr Pospíšil tomuto návrhu vyhoví, tak jednoznačně zavdá další spekulace o tom, jak je to s politizací státních zástupců,“ myslí si poslanec ČSSD Jeroným Tejc.

Pokračování v neodůvodněných přesunech a odvoláváních lze podle Tejce začít označovat jako čistky. Mluvčí ministerstva spravedlnosti Jitka Zinke se proti takovým tvrzením ohradila. Pokud má podle ní poslanec informace o takovýchto čistkách, ať je předloží veřejnosti.

O podivných přesunech se mluvilo také v souvislosti s kauzou vicepremiéra Jiřího Čunka. Pět státních zástupců, kteří nesouhlasili s postupem nejvyšší státní zástupkyně Renáty Vesecké, bylo přeřazeno na jinou práci. Ministerstvo spravedlnosti kritiku odmítlo jako neodůvodněnou.