Petr Wolf opouští poslanecký klub ČSSD, politické příměří je ohroženo

Praha - Poslanec ČSSD Petr Wolf odchází z poslaneckého klubu ČSSD. Svůj odchod dnes oznámil i šéfovi klubu Michalu Haškovi. Příčinou jsou pravděpodobně anonymní výhrůžné SMS zprávy, které dostává i jeho žena. Wolf už proto požádal o pomoc policii. Důvodem zpráv by mohl být poslancův vstřícný postoj k vybudování amerického radaru. Podle místopředsedy ČSSD Milana Urbana Wolf svůj odchod v dopise Haškovi zdůvodnil také problémy v severomoravské ČSSD. Jeho stranický kolega ze severu Moravy Petr Rafaj ale řekl, že o žádných neshodách neví. Hašek se proto domnívá, že za odchodem stojí lidé z ODS.

„Řadu týdnů mi někdo vyhrožuje esemeskami. Například, že když podpořím americký radar, tak mi to spočítají. Protože jde i o moji rodinu, rozhodl jsem se tento týden obrátit na policii,“ uvedl. Výhružné zprávy jsou podle Wolfa ale pouze vrcholem ledovce. „Tuším, kdo za tím může stát, ale nemůžu to prokázat. Pracují na tom orgány činné v trestním řízení i jiní lidé. Věřím, že se mi to podaří,“ řekl ČT. 

„Pan Wolf ukázal pomyslně prstem někam na sociální demokracii, udělal sám prokurátora i soudce. Takový postup nepovažuji za fér,“ uvedl Hašek. Opět se podle něj opakuje scénář se získáním nějakého opozičního hlasu na podporu Topolánkovy koaliční vlády a jejích projektů. Wolf ale takové domněnky vyloučil: „Nikdo mě nekontaktoval, v dalším mém rozhodování a hlasování se budu řídit Ústavou České republiky.“ 

Urban: Zprávy se snaží vytvořit iluzi o špatných poměrech v ČSSD  

ČSSD podle Haška přestane tolerovat klíčové koaliční projekty, nebude párovat poslance a nepodpoří příměří na domácí politické scéně při předsednictví ČR v Evropské unii. „Takto politika v ČR pokračovat nemůže.“ 

Místopředseda ČSSD Milan Urban je podle svých slov z Wolfova odchodu trochu v šoku. „Nevím, jak by mohly případné neshody souviset s poslaneckým klubem v Praze. Doufám, že jeho vystoupení z klubu není pokračování těch, kteří se rozhodli podporovat vládní koalici,“ řekl ČT. Výhružné SMS zprávy se podle něj snaží vytvořit iluzi o poměrech v ČSSD, které ale takové nejsou.   

Sociální demokraté už přišli o čtyři poslance 

Poslanec čelil v minulosti podezření, že pomohl vládě Mirka Topolánka, když loňský rok v prosinci chyběl své straně při neúspěšném pokusu o vyslovení nedůvěry vládě a při hlasování o státním rozpočtu. 

Po údajných výhrůžkách se na stranu pravicové vlády přidali také poslanci Miloš Melčák a Miloš Pohanka. Evžen Snítilý pomohl při prezidentské volbě Václavu Klausovi poté, co dostal v obálce kulku jako výstrahu.

Michal Hašek (ČSSD)
Zdroj: ČT24
Vydáno pod