Horák: V Česku by měla vzniknout špičková úrazová centra

Brno - V České republice by měla podle ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny Pavla Horáka vzniknout síť špičkových úrazových center podobná té, která existuje v onkologii. Horák zároveň přislíbil, že pojišťovna zvýší chirurgickým centrům od 1. července úhrady. Koncentrace také usnadní práci záchranářům, kteří dnes v některých případech váhají, do které nemocnice zraněného převézt. Nová centra by mohla začít fungovat už příští rok.

„Oblast úrazové chirurgie je stále podhodnocená úhradami stávajícího sazebníku,“ uvedl Horák. Pojišťovna proto chce „tuto historickou diskrepanci“ v úhradách částečně odstranit. Místopředseda České společnosti pro úrazovou chirurgii Petr Gál dnes zvýšení úhrad ocenil.

Podle Horáka by komplexních traumacenter mělo být deset, dnes jich je 14. Vybraná centra získají vyšší úhrady. „Řada center není komplexní, některá jsou zaměřena více ortopedicky, chirurgicky, některá neurochirurgicky a podobně,“ řekl Horák. Záchranáři pak musejí nemocnici vybírat s vědomím, že všude nemají veškeré vybavení a návaznost na další obory. Při složitých úrazech přitom nemohou mít o poranění člověka přesné informace.

Pojišťovna se na vzniku center bude nyní domlouvat s odbornou společností pro úrazovou chirurgii. Vzniknou také úrazová centra specializovaná na péči o dětské pacienty. Bude jich však méně než deset.

Nové úrazové centrum se buduje také v Brně. Traumacentrum se z brněnské Úrazové nemocnice do Fakultní nemocnice Brno začne stěhovat nejspíš letos na podzim. Spinální jednotka, kde se rehabilitují lidé zejména po vážných úrazech, pak bude dostavěna na začátku příštího roku.

Vydáno pod