Během dnešní stávky odborů se zastaví vlaky, metro ale pojede

Praha - Na 75 minut se dnes zastaví vlaky Českých drah. Federace strojvůdců se v pondělí odpoledne rozhodla, že se připojí k odborářské stávce a zastaví spoje mezi 13:00 a 14:15. Pražské metro ale pojede i v době hodinové výstražné stávky, kterou na protest proti vládním reformám na úterý vyhlásila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS). Zatímco řada zaměstnanců metra chtěla jeho provoz od 13:00 do 14:00 hodin přerušit, strojvedoucí s tím nesouhlasili z důvodu bezpečnosti.

Zatím není jasné, jak bude stávka probíhat ve městech. V případě tramvají a autobusů to bude záležet na rozhodnutí řidičů. Jednotlivým odborovým organizacím se totiž nepodařilo koordinovat postup, a proto bude zřejmě záležet na rozhodnutí jednotlivých řidičů. V Brně přeruší práci 80 procent zaměstnanců hromadné dopravy. 

K dnešní hodinové stávce se připojí zaměstnanci České pošty, která je jedním z největších zaměstnavatelů v zemi. Pošťáci se protestu podle mluvčí pošty Dity Václavíkové většinou zúčastní pasivně, aby neomezili chod podniku. Práce se zastaví například ve firmě Skanska a v největší české automobilce Škoda Auto. Do stávky se zapojí také zaměstnanci Národní knihovny v Praze, jejíž internetové stránky po dobu trvání protestu nebudou přístupné. Odbory hlásí, že do stávky půjde nebo ji alespoň podpoří celkem milion lidí.

Stávkovat budou i nemocnice 

Do stávky se hodlají zapojit i lékaři ve všech pěti pražských fakultních nemocnicích. V úterý to řekl předseda Lékařského odborového klubu (LOK) Martin Engel. Protest proti navrhovaným reformám ve zdravotnictví ale podle něj pacienty nepoškodí a péče bude zajištěna. Nemocnice proto budou obvykle fungovat podobně jako o víkendech, pouze omezí některé zákroky, jež nejsou akutní.

Celkem by se podle zdravotnických odborů měly stávky zúčastnit tisíce zdravotníků. „Údaje o konkrétních počtech stávkujících nejsou ale zatím úplné, protože v nemocnicích se ještě shromažďují a sčítají podpisy účastníků a sympatizantů stávky,“ sdělily zdravotnické odbory. Péče o pacienty bude podle nich zajištěna. Někteří pracovníci se proto připojí jen symbolicky a budou mít samolepky s nápisem stávka.

Vlaky nakonec nepojedou

Svou aktivní účast ve stávce formou zastavení vlaků odvolali členové Odborového sdružení železničářů (OSŽ). Federace strojvůdců, která si vzala čas na rozmyšlenou do pondělního večera, se stávky nakonec zúčastní a vlaky tedy nakonec nepojedou. Strojvůdci si svůj protest prodlouží ještě o dalších 15 minut. Důvodem je jejich nesouhlas s dosavadním přístupem úřadů k vyšetřování nedávné tragické nehody v Moravanech na Pardubicku, při níž v květnu jeden jejich kolega zahynul.

Strojvůdci ale přesto zajistí, aby vlaky v době stávky stály ve stanicích a na nádražích. „Je naprosto vyloučeno, že by nějaký vlak z důvodu stávky zůstal někde v polích nebo v nepřístupném místě,“ řekl mluvčí federace Libor Poláček. Vlaky, jejichž odjezd ze stanice je naplánován na okamžik začátku stávky nebo o chvíli dříve, na trať vůbec nevyjedou.

Železničním odborářům vadí vládou navrhovaná podoba reformy veřejných financí a návrh důchodové reformy. Zejména si nepřejí, aby pracovníci v těžkých provozech chodili do důchodu stejně jako ostatní zaměstnanci až v 65 letech. S touto hranicí odchodu do důchodu po roce 2030 počítá novela, kterou počátkem června sněmovna propustila druhým čtením.

O odvrácení hrozby stávky s vedením OSŽ jednali ministři práce Petr Nečas a ministr dopravy Aleš Řebíček. Nečas železničářům přislíbil změnit zákon tak, aby jim v době, kdy doba pro odchod do důchodu dosáhne 65 let, umožnil odejít do penze až o pět let dříve.

Pošta: Kdo se ke stávce připojí aktivně, čas si napracuje

Souhlas se stávkou zaměstnanci vyjádří textem na přepážkách, stužkou na oblečení či podpisy petičních archů. „Naše odborové organizace informovaly o stávce zaměstnavatele s tím, že se připojí k celostátní akci, ale zdůraznily, že rozhodně nechtějí zaměstnavatele poškodit a ke stávce se ve většině případů připojí pasivně,“ řekla Václavíková.

Stávka je podle mluvčí pro všechny odboráře dobrovolná. Odboroví předáci sami oznámili, že pokud se ke stávce někteří připojí aktivně, čas si napracují. „Nepředpokládáme, že se celonárodní stávka podepíše výrazně na provozu pošt a služeb pro zákazníky. Pokud k nějakému omezení v provozu dojde, bude to v míře, která neohrozí chod pošty,“ doplnila.