Žena vylovená z Orlické přehrady byla zavražděna

České Budějovice - Žena, jejíž tělo ukryté v plastové truhle objevili v noci na sobotu rybáři v Orlické přehradě, zemřela podle soudní pitvy násilnou smrtí. Jihočeští kriminalisté případ vyšetřují jako podezření ze spáchání trestného činu vraždy. Totožnost mrtvé zatím známa není. Vyšetřovatelé nyní čekají na výsledky genetické expertizy, které by měli mít k dispozici do 48 hodin. Tělo by mohlo souviset s rok starým případem pohřešované ženy z Prahy.

„Vzhledem k tomu, že lidské tělo bylo již ve značném stadiu rozkladu, provedenou soudní pitvou prozatím nebyla zjištěna totožnost ženy. Čekáme na výsledky DNA,“ uvedla jihočeská policejní mluvčí.

Podle jedné z policejních verzí by mohlo jít o sedmatřicetiletou Marcelu Sekáčovou z Prahy, která se ztratila před více než rokem. Signál jejího mobilního telefonu zachytily vysílače právě poblíž přehrady. Ačkoliv policisté tělo ženy nikdy nenašli, za ublížení na zdraví s následkem smrti byl na šest let odsouzený táborský lékař Vladimír Mikuš, který měl se ženou milostný poměr. Pokud test DNA prokáže její totožnost, může být skutek překvalifikován na vraždu. Ze současných šesti by tak mohl Mikuš skončit ve vězení minimálně na 10 let.

Voda vydala tělo neznámé ženy jen pár dní před Mikušovým odvoláním. Vrchní soud by tak mohl řízení zastavit a poslat případ opět na začátek. „Pokud se objeví nové důkazy, které nemůže tento soud provést, neboť patří do pravomoci soudu 1. stupně, pak rozsudek zruší a vrátí soudu prvního stupně k dalšímu řízení,“ upřesnil vedoucí Katedry trestního práva Policejní akademie ČR František Novotný.  

Truhla s mrtvolou vyplavala na hladinu v zátoce poblíž Jetětic na Písecku, asi 30 metrů od břehu v místě zvaném Na staré cestě. Ruce měla žena svázané drátem a její tělo bylo zabalené v igelitu. Podle prvotních odhadů byla ve vodě nejméně čtvrt roku.

Vydáno pod