ČR je v transplantacích slinivky a ledvin na třetím místě Evropy

Praha - Pražský IKEM slaví 25 let od první kombinované transplantace slinivky břišní a ledvin u cukrovkáře. Operace se dělá jen v jediné nemocnici z celé republiky. V loňském roce zde proběhlo 22 úspěšných operací, samotnou slinivku dostalo pět lidí. Česká republika se tak řadí na třetí místo v Evropě. Pacientům po operaci odpadnou potíže s pícháním inzulinu, mají normální dietu i pracovní zatížení. Naděje do budoucna by mohla být i ve vývoji kmenových buněk.

Na komplikovaný zákrok se musí stále dlouho čekat. Průměrná doba je kolem 1,5 roku. „Za tuto dobu se může stav nemocného natolik zhoršit, že už transplantaci nemůže podstoupit,“ upozornil přednosta Kliniky diabetologie IKEM František Saudek. Na čekací listině je v současné době 80 lidí.

Slinivka se navíc špatně hojí. Komplikovaný je už samotný odběr. „Slinivka břišní je žláznatý orgán, hluboko uložený v břiše. Při operaci vznikají větší komplikace než u jiných transplantací,“ potvrdil přednosta Kliniky transplantační chirurgie IKEM Miloš Adamec.

Transplantace slinivky, ledvin a takzvaných Langerhansových ostrůvků se týká pouze diabetiků prvního typu. Jedná se o méně časté, ale komplikovanější onemocnění. Cukrovkou prvního i druhého typu trpí v ČR přibližně 750 tisíc lidí. Jejich počet každým rokem stoupá zhruba o 50 tisíc.