Zubová s Jakubkovou zůstávají v poslaneckém klubu, povede ho Rabas

Praha - Poslankyně Strany zelených Olga Zubová a Věra Jakubková zůstávají v poslaneckém klubu. V souvislosti s odchodem poslance ČSSD Petra Wolfa chtěly svým setrváním v klubu předejít spekulacím o přetahování poslanců a dát veřejnosti jasný signál, že SZ je jednotná. Novým předsedou sněmovní frakce bude Přemysl Rabas, který už dříve uvedl, že pokud klub nenajde jiné řešení, je ochoten funkci přijmout. Minulý týden odstoupila šéfka klubu Kateřina Jacques. Předsednické místo odmítly i Zubová s Jakubkovou.

„Objevily se spekulace, že zde dochází k obchodům s různými poslanci. Nepůsobí to dobře na veřejnost, celou politickou situaci to komplikuje,“ řekla ČT Zubová. V kuloárech totiž kolovaly spekulace, že rebelující poslankyně by mohla chtít přetáhnout ČSSD. Nahrával tomu i fakt, že první místopředsedkyně strany Kuchtová se sešla s Jiřím Paroubkem. Kuchtová ale tvrdí, že se s ním radila jen o možném partnerství po příštích volbách.   

Zubová i Jakubková ještě před zasedáním zelených zdůraznily, že i dál budou hlasovat s koalicí, když to nebude nad rámec koaliční smlouvy. Na bodech, které představily minulé úterý, ale poslankyně dále trvají. Uznaly však, že týden na projednání je málo, a proto chtějí v jednání pokračovat. Předseda strany Martin Bursík považuje splnění všech bodů za nereálné. „Některé podmínky jsou nadbytečné, protože jsou již splněny. Některé jsou nesplnitelné, protože by ohrozily fungování klubu. V celku je nelze přijmout,“ řekl ČT Bursík. 

U požadavku, podle nějž by měli zelení předem jednat o hlasování mimo rámec stranického programu či koaliční smlouvy, poukázal na to, že všechny koaliční strany musely ustoupit z původních programů a zároveň musí řešit nové problémy.

Předpoklad, že poslanecký klub začne svá rozhodnutí schvalovat konsenzuálně, a ne většinou, prohlásil Bursík za problematický. „Je potřeba hledat společný kompromis, ne se přehlasovávat silou. Naším společným cílem je udržet otevřený a demokratický klub,“ upřesnila tehdy Jakubková. Splnění tohoto požadavku by ale podle Bursíka mohlo vést k paralýze klubového rozhodování.

Zubová s Jakubkovou chtějí, aby bylo jednání klubu vždy otevřené nejen pro členy, ale například i pro vedení nebo členy Republikové rady. Hovoří také o nutnosti respektování rozhodnutí nejvyšších orgánů strany - tzn. Republikové rady, jejíž usnesení jsou podle nich často opomíjena.

Kuchtová: Nedůvěra se nedá napravit během dvou jednání

Podle první místopředsedkyně zelených Dany Kuchtové už se oba tábory na některých změnách dohodly, mohla se dnes například účastnit jednání klubu, ačkoli nemá poslanecký mandát. „O úpravě jednacího řádu ale nebyla řeč, je to zatím pouze ústní dohoda,“ konstatovala při odchodu z jednání. Nedůvěra, která v klubu vznikla, se podle ní nedá napravit během dvou jednání. 

A objevují se i další rozpory. Koalice chce zablokovat středeční schůzi k radaru, kterou svolala ČSSD. Podle Bursíka poslankyně slíbily, že budou hlasovat s klubem, nebo se zdrží. Jakubková se Zubovou to ale popírají s tím, že se rozhodnou až podle navrženého usnesení. „Poslankyně se nám v uvozovkách vrátily do klubu, ale je vidět, že problémy s nimi budeme mít i dále. Nadále tu budou témata, v kterých nebudou hlasovat společně s klubem,“ uvedl Bursík.

Martin Bursík
Zdroj: ČT24