Projekt Kulatý stůl: Češi neradi investují do vlastního zdraví

Praha - Utrácet peníze za cigarety a alkohol není pro Čechy žádný problém. Investovat do vlastního zdraví se ale lidem už tolik nechce. Statistiky ukazují, že Češi vydají za kouření, alkohol a další nešvary mnoho peněz. Pokud ale jde o zdraví, myslí si, že stačí, když si platí zdravotní pojištění. To je jedno ze zjištění Zprávy o stavu, vývoji a výhledu zdravotnictví v ČR, která byla dnes zveřejněna. Vznikla v projektu Kulatý stůl k budoucnosti financování českého zdravotnictví. KSČM ovšem dnes oznámila, že odchází z rozhodovacího týmu.

Komunistům vadí, že ministr zdravotnictví Tomáš Julínek odstartoval reformy, které jsou v příkrém protikladu s tím, co hájí KSČM. V odborném týmu ale zůstanou. Projektu se od počátku neúčastní ČSSD. Kulatý stůl dnes zveřejnil zprávu mapující stav českého zdravotnictví.

„Lidé očekávají, že když odvádějí zdravotní pojištění, budou jejich veškeré zdravotní problémy vyřešeny někým jiným a ideálně zadarmo. Tomu odpovídají poměrně nízké výdaje na zdraví v rozpočtech domácností, velká nevole k placení zdravotní péče a naopak velká ochota utrácet za alkohol, tabák a další zdraví neprospívající věci,“ řekl analytik projektu Stanislav Vachek.

Soukromé výdaje domácností na zdraví se v evropských zemích pohybují mezi dvěma až pěti procenty celkových výdajů domácnosti. České domácnosti utrácejí jedenapůlkrát více za kouření, alkohol a další zdraví škodlivé věci než za zdraví. Pro reformátory je to zpráva, že mohou zvýšit výdaje na zdraví právě na úkor vydání za kouření a alkohol.

Kvalita péče a její dostupnost závisí na místě, kde člověk žije 

Koordinátor projektu Ondřej Mátl řekl, že zpráva popisuje na téměř 300 stranách hlavní problémy zdravotnického systému. Financování péče může v blízké budoucnosti výrazně ovlivnit to, že populace stárne a je nutno zajistit dlouhodobou péči. Dalším zjištěním je, že se zvětšují rozdíly mezi regiony v nabídce péče a úrovni zdraví, liší se i množství peněz investovaných do péče v jednotlivých regionech.

„Kvalita péče a její dostupnost závisí na tom, v jakém regionu člověk žije. Pokud se tím nebudeme zabývat, tyto rozdíly, tato loterie poštovních čísel, se bude zvyšovat,“ varoval Mátl. Kraje se podle něj liší i v nabídce domácí péče o seniory, někde je jí až desetkrát méně. Mátl rovněž uvedl, že zpráva je prvním krokem, mapuje situaci a ukazuje, co je třeba změnit.

Češi mnohem více utrácejí za cigarety než za vlastní zdraví.
Zdroj: ČT24
Vydáno pod