Rokycany otevřou v pondělí zásadní dopravní uzel

Rokycany - Rokycany dokončují stavbu kruhového objezdu Železná. Přestavba křižovatky, která komplikovala dopravu ve městě, na kruhový objezd stála 29 milionů korun. Do provozu bude uvedena 30. června ve 14:00. Poté by mělo dojít ke zklidnění a zvýšení bezpečnosti dopravy v centru nejen pro řidiče, ale i chodce. Řidičům objezd umožní rychlý a bezpečný průjezd na Plzeň, Prahu, Radnicko i Strašice, uvedl mluvčí rokycanské radnice Jan Engler.

„Realizace byla rozdělena do šesti etap. V první se prováděly výkopy pro vodovod a plynovod. Během druhé vznikla část kruhového objezdu, část ulic Pražská a Soukenická a nová dešťová kanalizace,“ uvedl mluvčí. Další etapa si vyžádala uzavření pravé poloviny Pražské ulice, provoz vedl jedním směrem na Prahu, firma dokončila podkladní vrstvy. Při posledních etapách upravila Pivovarskou ulici. „Následovaly sadové úpravy, byla položena konečná vrstva asfaltu,“ dodal Engler. O víkendu budou ještě osazeny dopravní značky.

Součástí kruhového objezdu je nová zhruba dvousetmetrová silnice od mostu u Normy a také asfaltové pruhy pro cyklostezky a chodník, které hradilo město.

Podle místostarosty Jaroslava Mráze vyvolala oprava křižovatky potřebu „zobousměrnění“ ulic Soukenická, od nové stavby směrem na Plzeň, a Jiráskovy, a to podél obou nádraží.

Během uplynulých několika let vybudovaly Rokycany několik kruhových objezdů. Před třemi lety vznikl například strategický objezd „U jatek“ na příjezdu od dálnice D5, ze Šťáhlav a Plzně. Loni na podzim byl postaven nový kruhový objezd u Normy, odkud se jezdí ke křižovatce Železná a na Hrádek. Radnice plánuje ještě poslední okružní křižovatku u Střelnice pod autobusovým nádražím.