Některá pražská divadla možná budou muset vrátit dotace

Praha - Pražská kultura se stále topí v problémech a uvolňující nádech jí nejspíš nedopřejí ani následující dny. Některým divadlům v metropoli hrozí, že budou muset vrátit peníze, které od magistrátu za minulé dva roky dostaly. Může o tom rozhodnout Evropská komise, u níž si už před rokem na nespravedlivé rozdělování grantů stěžoval majitel Divadla Ta Fantastika Petr Kratochvíl. Ten teď také plánuje žalobu na pražský magistrát.

Petru Kratochvílovi vadí, že granty od magistrátu získaly i některé ziskové organizace, ale ne všechny jako například Ta Fantastika. Kratochvíl ale tvrdí: „Nechci peníze pro své divadlo, ale chci spravedlivý systém.“ Ti, kdo podle něj v minulých letech dostali dotace neoprávněně, by je teď měli vrátit. A to opravdu hrozí.

„Evropská komise zatím vydala předběžné stanovisko. Je tu velmi reálné riziko, že peníze byly v minulosti rozdělovány diskriminačním způsobem a ti, kteří je obdrželi, je budou muset vrátit,“ uvedl radní pro kulturu Martin Richter.

Divadla se ale brání. Peníze získala přesně podle podmínek, které určil magistrát. Zodpovědnost by tak podle nich měla být na jeho straně. „Je to, jako byste chtěl po jakémkoli člověku vrátit 10 miliónů. Já je nemám,“ komentoval situaci umělecký ředitel Divadla Komedie David Jařab.

Stížnost u Evropské komise Petr Kratochvíl stáhne jen v případě, že ziskový sektor žádné dotace dostávat nebude a neziskový bude z padesáti procent soběstačný. Žalobu na magistrát chce Petr Kratochvíl podat do dvou dnů. Magistrát ale stále doufá, že se mu podaří situaci uklidnit. O možnosti stažení stížnosti u komise chce s Petrem Kratochvílem jednat poradní sbor primátora, který se proprvé sejde 30. června.

Vydáno pod