Zachránce stovek židovský dětí Nicolas Winton navštívil Česko

Praha – Sir Nicolas Winton, jenž zachránil stovky československých židovských dětí před nacistickým holocaustem, přiletěl do Česka. Muž, jehož činy zůstávaly dlouhou dobu neznámé, navštívil jihočeskou observatoř Kleť a město Kunžak. Astronomové mu ukázali planetku, která nese Wintonovo jméno, v Kunžaku se po něm zase jmenuje škola.

Devětadevádesátiletého Brita doprovodila na cestě na jih republiky ministryně obrany Vlasta Parkanová. Po návratu do Prahy pochválila Wintona: „Jeho postřehy, jeho smysl pro humor, jeho laskavost jsou nevyčerpatelné.“

Samotný Winton přezdívaný Anglický Schindler se po skončení své cesty s médii nesetkal, ale v Kunžaku, kde si prohlédl školu pojmenovanou po něm, uvedl: „Je to pro mě zavazující, ode dneška musím žít příkladný život.“

Na observatoř na Kleti se chtěl Winton podívat již při své předchozí návštěvě Česka loni v říjnu. Tenkrát však musel pobyt přerušit, neboť ho schvátila nemoc. Dnes se na hvězdárnu již dostal, ale v době jeho příjezdu bylo zataženo. Wintonovo jméno nese planetka číslo 19384, kterou objevili na Kleti před deseti lety.

Winton, který přiletěl již minulý týden, se má ve středu setkat na britském velvyslanectví při čaji o páté s lidmi, které v roce 1939 převozem do Británie zachránil před smrtí. Ve čtvrtek se setká také s premiérem Mirkem Topolánkem. Na kbelském letišti se ovšem mohli setkat již dnes, neboť premiér tam přistával jen několik minut před Wintonem.

Nicolas Winton krátce před vypuknutím druhé světové války zorganizoval transport, který odvezl z Československa na ostrovy stovky dětí. Ty tak unikly téměř jisté smrti. Winton sám na svůj čin nikdy neupozornil, jeho zásluhy zveřejnila před dvaceti lety historička Elisabeth Maxwellová a později také slovenský režisér Matej Mináč ve filmu Síla lidskosti oceněném Emmy.

Samotný Winton byl povýšen do rytířského stavu, politici mu udělili britská i česká vyznamenání. Počátkem září příštího roku má být z Prahy do Londýna vypraven zvláštní historický vlak, aby připomněl 70. výročí Wintonovy záchranné mise. Symbolicky nahradí druhý transport s 250 dětmi, jehož odjezdu již zabránila válka.