Sněmovna o radaru jednat nebude, koalice zablokovala program

Praha - Mimořádné jednání sněmovny o umístění amerického radaru v Brdech, které požadovala opozice, se dnes neuskuteční. Dolní komora neschválila program jednání a v takovém případě se schůze nekoná. Premiér Mirek Topolánek poslance ještě před hlasováním o programu schůze informoval o situaci kolem blížícího se podpisu smluv o základně, sněmovna podle něj ale nemá čas o základně dnes debatovat. Podle opozice bylo vystoupení premiéra naprosto nedostatečné. Levice by se při schůzi zřejmě pokusila prosadit usnesení, jímž by dolní komora kabinet vyzvala, aby rozhovory s USA přerušil.

Dnešní schůze začala s hodinovým zpožděním. Způsobilo ho jednání poslaneckého klubu ČSSD, během kterého došlo na hlasování o důvěře jeho vedení. Podle předsedy klubu ČSSD Michala Haška vedení obstálo, důvěru získalo od 59 ze 62 přítomných poslanců.

Desítky norem čekají na projednání

Sněmovní rozvrh nabral časový skluz, do kterého ho uvrhly především spory o složení výborů. Touto dobou už se jednání sněmovny vůbec konat nemělo, přesto na poslance čekají ještě další tři schůze, na nichž by měli projednat desítky norem.

Projednávat by se měla výše nemocenské v prvních třech dnech nemoci. Ústavní soud totiž ke 30. červnu zrušil část vládní reformy, podle níž nemocní od ledna v prvních třech dnech stonání žádné nemocenské dávky nepobírají. Od července proto budou pobírat 60 procent vyměřovacího základu. Ministr práce Petr Nečas (ODS) navrhl, aby od září dostávali 25 procent základu, opozice ale chce víc.

Dalším očekávaným bodem je návrh nového zákona o policii. Před závěrečným hlasováním jsou třeba i novela zákona o soudech a soudcích, novela občanského soudního řádu, novela zákona o odpadech, novela zákoníku práce či novela zákona o podmínkách obchodování s emisními povolenkami.

Petr Wolf nepřišel, není ale jediný

Sociálnědemokratickým poslancům poprvé chybí Petr Wolf - čtvrtý poslanec, který jejich řady od předloňských voleb opustil. Wolf je momentálně na zahraniční služební cestě, ze stejného důvodu však ve sněmovně chybí také několik dalších opozičních i koaličních poslanců.

Poslanec Petr Wolf se rozhodl vystoupit z ČSSD.
Zdroj: ČT24