Lisabonskou smlouvu projedná zahraniční výbor Sněmovny na podzim, právníci se jí zabývali již teď

Praha, Třešť – Zahraniční výbor Poslanecké sněmovny projednával dnes poprvé Lisabonskou smlouvu. Výsledkem setkání ale bylo rozhodnutí, že příště se bude výbor dokumentem zabývat, až se k ní vyjádří Ústavní soud. Na jeho verdikt, který by měl padnout na podzim, čeká celý Parlament.

Že tímto prostojem není česká ratifikace Lisabonské smlouvy přerušena a projednání Ústavním soudem je součástí schvalování, shodli se již nyní přední čeští právníci. Zatímco poslanci se totiž dokumentem zatím zabývat nechtějí, právníci se sešli na kolokviu v Třešti. Setkání ve vysočinském městě proběhlo na popud Ústavu státu a práva Akademie věd a úřadu vicepremiéra pro evropské záležitosti Alexandra Vondry.

Jan Malíř z Ústavu státu a práva přiblížil, že setkání mělo zhodnotit situaci v poločase ratifikačního procesu. Zároveň právníci projednávali, jaký bude mít dopad případné přijetí Lisabonské smlouvy na český právní řád a na fungování unijních i národních institucí.

Z konference nevzešel žádný závěrečný dokument. Splnila ale podle Malíře svůj cíl svést dohromady představitele státní správy a akademické právnické obce ve snaze konfrontovat a sladit jejich právní názory na dopady tohoto evropského dokumentu na český ústavní pořádek a právní systém.