Krajský soud vydal na Roztočila eurozatykač

Praha - Středočeský krajský soud vydal 13. června eurozatykač na Rostislava Roztočila. Ten byl letos v únoru odsouzen ke třinácti letům vězení za více než 30 let starou vraždu egyptského studenta, ale nenastoupil do vězení. Mluvčí ministerstva spravedlnosti Zuzana Steinerová uvedla, že výzvu k nástupu trestu obdržel Roztočil od soudu 24. května, přičemž lhůta pro nástup byla do pěti dnů od jejího obdržení. Informuje o tom dnešní Právo. Roztočilovým dovoláním se dnes začal zabývat Nejvyšší soud.

Roztočil, který 30 let žije v Německu, už dříve prohlásil, že je nevinný a do vězení nenastoupí. Soud přitom Roztočila k nástupu trestu vyzval už letos v březnu, odsouzený ale neobdržel obsílku. Proto dostal druhý termín, ale ani ten neakceptoval a nadále pobývá v Německu. Steinerová uvedla, že ministerstvo spravedlnosti vyčká, jak německá strana eurozatykač posoudí - do té doby je prý bezpředmětné podávat žádost o Roztočilovo předání k výkonu trestu.

Podle loňského rozsudku krajského soudu se Roztočil v lednu nebo únoru roku 1975, kdy pracoval jako taxikář, dohodl s dalšími známými na okradení a vraždě egyptského studenta. Když student nastoupil do Roztočilova auta, zbili jej a on jim vydal 20 tisíc korun. Nakonec mu údajně přivázali na prsa traverzu a shodili ho do Labe. Tělo zavražděného muže nalezla policie až o půl roku později.

Roztočil byl za vraždu studenta odsouzen v nepřítomnosti v roce 1985, a to k výjimečnému trestu. Před procesem ale emigroval do Rakouska a poté do Německa. Zadržen byl až v roce 2000 při vstupu na české území. Trest si pak odpykával v plzeňské věznici, odkud o pět let později uprchl a vrátil se do Německa.

Německý soud jej v roce 2006 vydal pod podmínkou, že nebude stíhán za svůj útěk, bude zrušen původní rozsudek a začne nový proces. Letos v únoru potvrdil odvolací soud Roztočilovi třináctiletý trest. Potvrdil tak rozsudek Krajského soudu v Praze z loňského června.

Případ začal projednávat Nejvyšší soud 

Roztočilovým dovoláním se dnes začal zabývat Nejvyšší soud (NS). Podle jeho mluvčího Petra Knötiga už trestní senát obdržel jak Roztočilovo dovolání, tak všechna další potřebná vyjádření. Roztočil požaduje
zrušení všech rozsudků a projednání případu před jiným, nestranným soudem.

Kdyby Nejvyšší soud dovolání vyhověl a zrušil verdikt Krajského soudu v
Praze i vrchního soudu, nemusel by se Roztočil patrně dále skrývat. Celá kauza má podle něj politické pozadí. Před emigrací se údajně dostal k tajným dokumentům, proto se jej totalitní moc snažila zbavit. Podle Knötiga ale nelze předjímat, kdy Nejvyšší soud o dovolání rozhodne.
Většinou to trvá několik měsíců.

Nejvyšší soud
Zdroj: ČT24