Soud přehodnotí trest pro Mikuše, tělo v Orlíku patřilo Sekáčové

Praha - Vrchní soud v Praze dnes v odvolacím řízení zrušil původní šestiletý trest pro lékaře Vladimíra Mikuše, který byl odsouzen za to, že své bývalé milence Marcele Sekáčové způsobil ublížení na zdraví s následkem smrti. Soudce vrátil případ k projednání Městskému soudu v Praze, protože tělo ženy bylo minulý týden nalezeno v Orlické přehradě. Je tedy možné, že se změní kvalifikace činu na vraždu. Totožnost zavražděné ženy potvrdily testy DNA. Podle šperků a oblečení ji identifikoval i její manžel. Nový proces proběhne u pražského městského soudu na podzim.

„Analýzou byl ze vzorku měkké tkáně odebrané při pitvě stanoven úplný profil DNA polymorfidů náležících jedné osobě ženského pohlaví. Tento profil je identický s profilem stanoveným z osobních věcí pohřešované Sekáčové,“ řekl u soudu předseda senátu Vrchního soudu v Praze Jiří Lněnička.    

Soudní pitva prokázala, že tělo zavražděné leželo na dně Orlické přehrady nejméně čtvrt roku. Žena měla svázané ruce a byla zabalana do tří igelitových pytlů. Kolem krku měla omotaný šátek.    

Vladimír Mikuš stále tvrdí, že vražda je proti jeho lékařskému přesvědčení a jedná se o účelové konstrukce a domněnky. Soud se bude jeho případem zabývat na podzim, kdy začne nový proces u pražského městského soudu. Ten už v dubnu původně dospěl k názoru, že lékař usmrtil osmatřicetiletou Sekáčovou na neznámém místě, neznámým způsobem a ukryl ji neznámo kde.

Žena zmizela v únoru 2007. Její manžel se obrátil na policii, když nepřišla domů. Poslední stopy ženy vedly do Plzně, kde se podle obžaloby setkala s Mikušem. Tam také policie našla její automobil. Po zmizení Sekáčové zmizel i Mikuš. Odcestoval do Německa, kde ho na žádost českých orgánů zadržela tamní policie. V červnu 2007 byl pak eskortován do Prahy.

Mikuš se Sekáčovou pracoval ve stejné farmaceutické firmě a byli milenci. Ve starší výpovědi na policii Mikuš popisoval ženu jako svou „sexuální kamarádku“.

Vladimír Mikuš před soudem
Zdroj: ČT24
Vydáno pod