Matka Barbory Škrlové: Nevěděla jsem, že se dcera vydává za Aničku

Brno - V procesu kuřimské kauzy dnes u brněnského krajského soudu vypovídali další svědci. Bývalý šéfredaktor Literárních novin Jakub Patočka potvrdil, že pomáhal Kateřině Mauerové nalézt identitu Aničky pro údajného nalezence Barboru Škrlovou. Když byla ale Mauerová poslána do vazby, styk s ní přerušil. Další svědkyní byla lékařka, která zasahovala při osvobození Ondřeje z kuřimského domku. Soud vyslechl také Renátu Škrlovou, matku Barbory a Jana Škrlových, a manžele Tesařovi, kterým patřila chata ve Veverské Bítýšce, kde měli být chlapci nejbrutálněji týráni.

Malý Ondřej byl podle slov lékařky hovorný, veselý a celou dobu se usmíval. Lékařka prý nikdy nic podobného neviděla a kdyby nevěděla, co chlapec prožil, považovala by ho za normální zdravé dítě.

Mezi dalšími vyslechnutými byla i Renáta Škrlová. Žádné překvapivé informace ale z jejích úst nezazněly. Velmi častá odpověď byla nevím, nevzpomínám si. Odpověděla tak i na otázku státní zástupkyně, zda byla i ona sama týrána svým synem Janem. O tom, že se její dcera Barbora vydává za třináctiletou Aničku, prý nevěděla.

Svědčil také muž, který před víc než rokem celou kauzu rozpoutal. Eduard Trdý soudu popsal, jak si nejdříve myslel, že to, co zachytil na své obrazovce, je jen dětská hra. Když ale pochopil, že jde o týrání, volal policii. „Nebýt vás, pane svědku, tak by chlapci trpěli mnohem déle,“ poděkoval Trdému přede všemi soudce Pavel Goth. K výslechu se dnes dostali také manželé Tesařovi, kteří potvrdili, že svou chatu ve Veverské Bítýšce Kateřině Mauerové sice půjčili, ale rozhodně nevěděli, za jakým účelem.

Do konce týdne bude vyslechnuta i vedoucí brněnského centra pro týrané děti Klokánek, v němž je Ondra s bratrem Jakubem umístěn. Předvolána je i soudkyně Jaroslava Rezová, která dala loni na jaře údajnou Aničku do opatrovnické péče Kláře Mauerové, nebo religionista Zdeněk Vojtíšek, jenž by se měl vyjádřit k tomu, jakou roli hraje v případu sektářství.

V procesu čelí šest lidí obžalobě z neobvykle brutálního týrání. Čtyřem z nich hrozí až 12 a dvěma až osm let vězení. Mezi obžalovanými je matka chlapců Klára, jejich teta Kateřina, Barbora Škrlová s bratrem Janem, dále Jan Turek a Hana Bašová. Verdikt by mohl padnout koncem prázdnin.