Vakcína na lymskou boreliózu by mohla být za pět let

Praha - Kolem odstraňování klíšťat mezi lidmi stále panuje mnoho mýtů. Podle odborníků se mají na sucho opatrně vyviklat a rána ošetřit dezinfekcí. Pokud se parazit pomaže krémem nebo olejem, začne se dusit a do těla hostitele se tak mohou dostat infekční látky. S odstraňováním klíštěte by se rozhodně nemělo váhat. Pokud se ho někdo bojí vyndat sám, měl by co nejdříve vyhledat ordinaci praktického lékaře. V současné době je dostupná vakcína proti klíšťové encefalitidě, proti lymské borelióze je nyní ve fázi testování. Podle přednostky infekční kliniky FN Na Bulovce Vilmy Marešové bude použitelná nejdříve za pět let.

V poslední době se mezi lidmi objevil nový způsob odstraňování klíšťat. Hlavička podle něj není infikovaná, stačí pouze uříznout tělíčko. Odborníci ale hovoří o dalším mýtu. „Klíště by se mělo pečlivě vyviklat, a to ne příliš měkkou pinzetou. Nikdo vám nezaručí, že slinné žlázy klíštěte nejsou infikované. Necháme-li v těle hostitele kusadla, vystavujeme ho velkému riziku, že bude stejně infikován,“ upozornil děkan biologické fakulty JU České Budějovice Libor Grubhoffer.

U klíštěte existují tři vývojová stadia. Nebezpečnější než dospělí jedinci jsou mladší stadia s larvami, případně nymfami, která většinou člověk nepozná. Pro přenos viditelných nemocí jsou z epidemiologického hlediska zase nebezpečné dospělé samičky.  

Během přisátí si klíště vytvoří systém bílkovin, takzvaný cement, kterými se v organismu zafixuje. Fáze, kdy nejvíce hrozí nákaza infekcí, nastává obvykle až po šesti hodinách od přisátí, které ale člověk většinou necítí. Klíště totiž uvolňuje látky, které u hostitele zabrání pocitu svědění, sníží srážlivost krve a omezí imunitu napadeného.

Klíšťat nakažených lymskou boreliózou se odhaduje kolem 30 procent, encefalitidou pak kolem dvou procent. „Obvyklá inkubační doba u encefalitidy je 14 dnů až tři týdny. U boreliózy dochází k prvním projevům za dva týdny až dva měsíce,“ informovala Marešová.

Klíšťata
Zdroj: ČT24