Rath čelí disciplinárnímu řízení kvůli obvinění Julínka z korupce

Praha - Stínový ministr zdravotnictví a poslanec David Rath čelí disciplinárnímu řízení. Kvůli jeho výrokům na adresu ministra zdravotnictví Tomáše Julínka o korupci ho s ním zahájil mandátový a imunitní výbor sněmovny. Rathovi hrozí pokuta až do výše poslaneckého platu, výbor mu může také uložit, aby se omluvil, nebo naopak řízení zastaví. Rozhodnutí ale padne až 9. září - do té doby je jednání přerušeno.

Rath 4. června ve sněmovně při projednávání opozičního návrhu na zastavení transformace fakultních nemocnic obvinil Julínka z korupce. Podle něj bere peníze od farmaceutických firem. „Vy jste normální korupčník. Dostáváte úplatky od farmaceutických firem,“ řekl Rath Julínkovi.

Rath tvrdí, že důkazy pro tato tvrzení lze najít ve výročních zprávách sdružení Reforma zdravotnictví. Farmaceutické firmy podle něj této organizaci, s níž jsou Julínek či jeho náměstek Pavel Hroboň spojeni, poskytly miliony korun. Ministerstvo rozhoduje o úhradě léků, které firmy vyrábějí, podotkl Rath.

Slovní přestřelka se strhla poté, co ministr Julínek řekl Rathovi, ať zveřejní svoje zisky z podnikání - Rath je spolumajitelem zdravotnického zařízení. Julínkovi prý připadalo vhodné ukázat, že i když je Rath proti privatizaci nemocnic a „má plnou pusu zcizování majetku z veřejného zdravotního pojištění“, sám ve zdravotnictví podniká.  

Reformní zdravotnické zákony se rozdělí 

Julínek už představil šest paragrafovaných znění reformních zdravotnických zákonů. Všechny nezačnou ale platit v lednu 2009, jak ministerstvo původně předpokládalo. Do legislativního procesu jde nejprve trojice „méně sporných“ návrhů zákonů o záchranné službě, zdravotních službách a specifických službách. V druhé části budou zákonodárcům předloženy návrhy zákonů o univerzitních nemocnicích a transformaci zdravotních pojišťoven.