Úprava svazků homosexuálů platí, Klaus ji nevetoval, ale ani nepodepsal

Praha - Novela zákona upravující podmínky pro uzavření sňatku či registrovaného partnerství vstoupila v platnost. Prezident Václav Klaus ji sice nepodepsal, ale ani nevetoval. Připojením svého podpisu nechce podporovat kroky, které podle něj vedou ke stavění svazků osob stejného pohlaví do pozice blízké manželství. Předloha se dotkne svazků některých cizinců a propojí zákon o registrovaném partnerství s dalšími souvisejícími normami.

Samotný zákon, který umožnil gayům a lesbičkám v České republice uzavírat úřední svazky, Klaus před dvěma lety vetoval. Sněmovna ho tehdy přehlasovala nejtěsnější možnou většinou. Zmíněná novela je podle prezidenta první z řady budoucích kroků, které očekával už v době, kdy zákon o registraci partnerů stejného pohlaví poslancům vrátil.

„Tyto kroky dále povedou ke znepřehlednění rodinného práva a ke stavění svazků lidí stejného pohlaví do pozice blízké manželství. Tento postup prezident republiky nepodporuje a nehodlá se na něm podílet,“ tlumočil Klausovy názory Jakl. Prezident podle něj trvá na tom, že zatímco u manželství má stát důvody pro poskytování řady výhod a zvláštních podmínek, u svazku partnerů stejného pohlaví k tomu důvody nemá.  

Novela předpokládá, že uzavřít sňatek nebo registrované partnerství budou v Česku moci i cizinci, kterým hrozí vyhoštění nebo kteří jsou v evidenci nežádoucích osob. Propojí se také zákon o registrovaném partnerství s dalšími souvisejícími normami, například zákony o občanských průkazech, o matrikách nebo o pomoci v hmotné nouzi.

Kabinet chtěl úpravou zákona původně bojovat proti fingovaným manželstvím. Sněmovna se ale postavila proti a pro uzavírání sňatků či registrovaných partnerství cizinců schválila výrazně mírnější podmínky. Z původních ponechala jen povinnost cizinců předložit policejní potvrzení o oprávněnosti pobytu na českém území.

Gayové a lesbičky se v Kalifornii mohou brát.
Zdroj: ČT24
Vydáno pod