Bez elektřiny jsou stále tisíce lidí, bouřka si vyžádala dvě oběti

Praha - Česko zasáhly bouře doprovázené silným větrem a přívalovými dešti. Padající stromy a větve ve středních Čechách zabily dva lidi. Po pádu stromu ve Svitavách zahynula asi pětačtyřicetiletá žena. Zřejmě druhou lidskou obětí je 71letý muž, jehož tělo policie našla v rybníku v obci Sechovna na Havlíčkobrodsku. Podle vyšetřovatelů si při bouřce poškodil auto, když podjížděl spadlý strom. Pak asi nezvládl řízení a skončil na dně rybníka.

Bez elektřiny zůstává podle informací ČEZ 29.000 lidí. Vyhlášené kalamitní stavy v Čechách přetrvávají, na Moravě byly odvolány. Největší problémy přetrvávají v okolí Zruče nad Sázavou, Čáslavi, Uhlířských Janovic, Litomyšle a Poličky. Většina poruch by měla být odstraněna ještě dnes. 

Bouřka způsobila velké komplikace i na železnici. České dráhy musely omezit provoz na řadě tratí. Postupně se ale povedlo většinu z nich zprovoznit. V současnosti už je neprůjezdná pouze regionální trať mezi Zručí nad Sázavou a Zbraslavicemi, kde by měly začít jezdit vlaky zhruba v poledne.

Do úterního večera vyjeli hasiči v celé republice téměř k 700 mimořádným událostem. Denní průměr je přitom obvykle zhruba 265 takových událostí. Podobně hovoří také statistiky pojišťoven. „Nejvíce škod evidujeme v okolí Pardubic, Svitav, Golčova Jeníkova, Chrudimy a Ústí nad Orlicí. Menší škody pak na jižní Moravě,“ uvedl mluvčí ČSOB pojišťovny Tomáš Hejda s tím, že jen za první tři hodiny po události bylo nahlášeno 250 škod.

Spadlé stromy způsobily mnoho komplikací 

Kolem 17. hodiny se prudká bouře s přívalovým deštěm přehnala nad Karlovarskem. Na několika místech silné poryvy větru vyvracely stromy a hasiči během necelé hodiny vyjížděli asi k deseti popadaným stromům na území celého kraje.

V Chodově spadla ulomená větev stromu na elektrické dráty, následoval zkrat a začala hořet trafostanice. Stromy padaly v Ostrově a v Kynšperku. V několika případech byly kvůli popadaným stromům neprůjezdné silnice. Provoz byl vždy během krátké doby obnoven.

Na břehu Berounky nedaleko Skryjí spadl strom na sedmnáctiletého mladíka, měl otřes mozku a oděrky po těle. V zámeckém parku ve Žlebech větev zranila člověka. Ve Slavošově zase odnesl silný vichr obytný přívěs i s mužem, který v něm byl. Přívěs, původně zaparkovaný na stavbě, skončil o 30 metrů dál na poli.

Na Plzeňsku stály kolony aut

V Třemošné na Plzeňsku spadl velký jehličnatý strom na rodinný dům. Na jiném místě udeřil do domu blesk, naštěstí požár nezpůsobil. Například v Kralovicích na severu Plzeňska vítr v ulicích pokácel popelnice a reklamní poutače, u nedaleké Hadačky strom spadl přes silnici a na nějakou dobu zablokoval provoz. Na hlavním tahu z Plzně na Most stály stovky metrů dlouhé kolony aut.

Prudká bouře, která se přehnala například i Mariánským Týncem, během několika minut polámala na silnici silné větve v těsné blízkosti muzea. „Přihnala se doslova bílá tma, musel jsem kličkovat před padajícími větvemi, pak jsem raději zastavil, protože stěrače nestíhaly sbírat vodu z okna a byla taková tma, že nebylo nic vidět,“ popsal jeden z řidičů.  

Pražští a středočeští hasiči odčerpávali vodu ze sklepů

V Praze vyjížděli hasiči většinou k odčerpávání vody ze sklepů. Dohromady zasahovali u více než sedmdesáti případů. Na Ortenově náměstí poničil spadlý strom trolejové vedení. Počasí ovlivnilo také dopravu na pražském mezinárodním letišti v Ruzyni, kde se asi o půl hodiny zpozdily některé lety.

Na Vysočině odnesl vítr střechu kostela

Bouřku, krupobití a silný vítr zažila i Vysočina. Hasiči hlásí desítky popadaných stromů. Nejhorší je situace na Pelhřimovsku, kde je hned několik silnic kvůli popadaným stromům neprůjezdných. Silný vítr odnesl část střechy z kostela svatého Jana Nepomuckého na Zelené Hoře ve Žďáru nad Sázavou.

Také ve východních Čechách byly neprůjezdné silnice

Na Pardubicku lámala silná bouře stromy, lidé byli místy bez elektřiny a telefonního spojení. Popadané stromy poničily několik aut a větve v obcích zablokovaly dopravu. Na Svitavsku byla neprůjezdná silnice I/35 za Litomyšlí. Zablokovaly ji popadané stromy. Na Orlickoústecku byla situace obdobná. Spadané větve zatarasily i silnice kolem České Třebové. Ve Vysokém Mýtě vítr strhl střechu, která pak spadla na auto.

Průtrž mračen se prohnala Olomouckým krajem

Lidé na Olomoucku zablokovali velkým počtem telefonátů dispečinky hasičů. Na mnoha místech popadaly stromy a zastavily dopravu. Stromy na Šumpersku zatarasily cestu sanitce, která se vracela od pacienta. V Olomouci odnesl vítr šedesát metrů čtverečních střechy panelových domů.

Napilno měli hasiči také na Prostějovsku, Přerovsku, Konicku a Drahanské vrchovině. Například v Penčicích na Přerovsku byli zhruba na hodinu lidé odříznuti od elektřiny. Celkem způsobila bouřka v Olomouckém kraji kolem třiceti poruch vysokého napětí. Podle záchranářů se zde však vše zatím obešlo bez zranění.