Únos bankéře Roselliho soud odročil, chybí kvalitní důkazy

Praha - Hlavní líčení v kauze údajného únosu šéfa finanční společnosti Union Group Giuseppe Roselliho dnes nezačalo. Obvodní soud pro Prahu 2 po krátké konzultaci s přítomnými případ vrátil státnímu zástupci k došetření, neboť některé důkazy byly podle soudce nepoužitelné. V pět let starém případu je stíhán šéf fotbalového klubu Marila Příbram Jaroslav Starka, jeho tehdejší osobní strážce Zdeněk Karnoš a příbramský podnikatel Roman Kolář. Jako údajným členům organizované skupiny jim hrozí dva roky až osm let vězení.

Muži byli kvůli údajnému únosu Itala původně v dubnu 2003 obviněni z vydírání, tato právní kvalifikace však byla posléze změněna. Obžaloba nyní viní Starku, Koláře i Karnoše z omezování osobní svobody. Všichni tři obvinění od počátku vyšetřování odmítali. Pachatele, kteří únos přímo provedli, se policii podle dostupných informací odhalit nepodařilo.

Sám Starka se hájí tím, že v době únosu už Roselliho více jak tři roky neviděl. Za únosem podle něj může stát i sám Roselli, aby nemusel na valné hromadě Union banky hlasovat určitým způsobem.

Roselli byl podle původního obvinění unesen počátkem dubna 2003 i s osobním strážcem, propuštěn byl o den později. Šéf Union Group, mateřské firmy Union banky, se pak sám přihlásil na policii. Podle tehdejšího mediálního zástupce Roselliho však únosci donutili bankéře podepsat několik dokumentů.

Kvůli zmizení Roselliho byla odvolána mimořádná valná hromada Union banky, na které měli vstoupit do dozorčího orgánu banky zástupci společnosti Goldman Sachs. Union banka skončila v roce 2003 v konkurzu.

Jaroslav Starka je stíhán také v souvislosti s únosem a smrtí Lamberta Krejčíře, otce podnikatele Radovana Krejčíře. Na samotného Starku pak v květnu 2005 neznámý pachatel před jeho domem střílel ze samopalu.