Soud zprostil čtyři muže viny z milionových podvodů v Rubeně

Hradec Králové - Krajský soud v Hradci Králové dnes zprostil obžaloby čtveřici bývalých manažerů společnosti Rubena Náchod, kteří podle spisu v letech 1991 až 1994 způsobili sérií transakcí stamilionové škody. Hradecký soud již dříve čtveřici uložil tresty v rozmezí čtyři roky až 6,5 roku vězení. Vrchní soud případ vrátil k dalšímu projednání.

Muži podle obžaloby způsobili různými utajenými a simulovanými transakcemi škodu 250 milionů korun, o dalších 400 milionů se firmu pokusili připravit. Obžalovaní před soudem k případu nevypovídali, jejich obhájci však navrhli zproštění obžaloby, protože se manažeři snažili transakcemi o daňovou optimalizaci a Rubeně Náchod žádná škoda údajně nevznikla. Navíc podle obhájců nebylo prokázáno, že by se kdokoliv z obžalovaných obohatil. V případu figurovaly také firmy někdejšího automobilového závodníka Martina Koloce.

Společnost Rubena Náchod se v roce 2000 přejmenovala na společnost R-TECH Náchod, předtím svá výrobní aktiva převedla na společnost Rubena Hradec Králové (dříve Gumokov) ze skupiny České gumárenské společnosti.