Hybášková se musí Tlustému omluvit a zaplatit odškodné

Praha - Europoslankyně Jana Hybášková se musí omluvit poslanci Vlastimilu Tlustému a zaplatit mu 50 tisíc korun za to, že jeho jméno spojila s úplatkářstvím. Vrchní soud v Praze tak změnil říjnový verdikt městského soudu, který poslanci přiřkl finanční satisfakci, nikoli však omluvu. Podle odvolacího senátu si bývalý ministr financí omluvu zaslouží, protože europoslankyně poškodila jeho osobnostní práva. Pospíšilovi se Hybášková za svá slova již dříve omluvila. Tvrdila, že pochybila, když uvedla konkrétní jména.

Hybášková před komunálními a senátními volbami prohlásila, že dostala nabídku, aby se její strana vzdala tří z požadovaných 15 milionů korun státního příspěvku za pražské zastupitele ve prospěch lidí blízkých ODS. Prostředník údajně žádal stranu o provizi pro Tlustého, ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila a jednoho poslance ODS.

Tlustý požadoval po Hybáškové za její výroky milion korun. Původně také požadoval, aby se mu omluvila za své prohlášení, že měl obdržet úplatek ve výši jednoho milionu. Podle prvoinstančního soudu však někdejší předsedkyně SNK ED toto nikdy neřekla. Tlustý proto v odvolání nahradil slovo „obdržel“ slovem „požadoval“.

Hybášková připustila, že se exministr může cítit jejím výrokem rozhořčený. Finanční částku ale označila za „daň jediné nepřesnosti“, kdy v rozhovoru pro rádio jmenovala osoby, které požadovaly úplatek, a zapomněla uvést, že údajně. Zároveň však řekla, že neměla důvod o svých informacích pochybovat. Chtěla prý upozornit na korupci, ne poškodit Tlustého.