Kuřim: Vedoucí Klokánku potvrdila, že se na týrání podílel i Jan Turek

Brno - U brněnského krajského soudu pokračovalo šestým dnem projednávání kuřimské kauzy. Před soudem vypověděli další tři svědci - šéfka azylového domu pro děti Klokánek Ditta Pokorná, soudkyně Jaroslava Rezová, která rozhodovala o svěření Barbory Škrlové alias Aničky do péče Kláry Mauerové, a také psycholožka Marta Skulová, která vypracovala psychické posudky obou týraných hochů Ondry a Jakuba. Podle Pokorné se chlapci z dosud prožitých hrůz nevzpamatovali - dodnes prožívají úzkostné stavy, noční děsy, návaly vzteku a smutku.

Ditta Pokorná z Klokánku vypověděla, že se jí desetiletý Jakub svěřil, že ho týral Jan Turek. „Jakub jednoznačně hovořil o osobě Jana Turka, protože ho dobře znal z nějakého kroužku,“ řekla Pokorná. Turek ale jakýkoli podíl na týrání odmítá. Chlapci podle Pokorné označili i další obžalované jako své trýznitele - sestry Mauerovy, sourozence Škrlovy a Hanu Bašovou. K týrání se přiznala jen jejich matka Klára a částečně Škrlová, ostatní to odmítají.  

Podle Pokorné jsou narušeny i sourozenecké vztahy mezi oběma hochy. Desetiletý Jakub je podle ní přemýšlivý a velmi inteligentní, klade si otázky, jak se to může stát, že v dospělých náhle vznikne touha týrat dítě. Ondřej má potíže se soustředěním. Musí mít individuální výuku, která probíhá po minutách, protože není schopen udržet pozornost. Pokorná také řekla, že podle reakcí jednoho z hochů jim trýznitelé možná často podávali neupřesněné léky. Ondřej navíc reaguje na jakékoliv fotografování nepřirozenou grimasou, jakoby už byl focen mnohokrát. „Vysvětlení se bojím vyslovit,“ nechtěla o tomto poznatku spekulovat Pokorná.

V celé kauze podle Pokorné neadekvátně intervenoval aktivista Jakub Patočka, který se snažil Mauerovým pomáhat, i Kristýna Kotalová z ministerstva práce a sociálních věcí. Ve chvíli, kdy Klokánek neumožnil setkání rodiny s chlapci, následovala intervence Patočky. Pokorné vyhrožoval, že její chování bude mít důsledky - odebrání Klokánku pověření ministerstva práce vykonávat svou činnost. Když neuspěl ani on, kontaktovala Klokánek Kotalová z ministerstva. „Nic podobného jsem nikdy nezažila,“ uvedla Pokorná. Ministerstvo podle ní vyhrožovalo pokutou Klokánku, padla i žádost o to, aby s Aničkou byla v Klokánku ubytována i Kateřina Mauerová, což je naprosto nestandardní a navíc se jednalo o umístění dospělé osoby do zařízení pro děti.

Soudkyně, která rozhodovala o svěření Aničky: Viděla jsem 13letou dívku 

Další svědkyní, kterou soud vyslechl, byla soudkyně Jaroslava Rezová. Ta loni v březnu rozhodovala o svěření Barbory Škrlové alias Aničky, dítěte bez minulosti, do péče Kláry Mauerové. I nyní je prý přesvědčená, že u ní v kanceláři skutečně seděla třináctiletá dívka a nedomnívá se, že by touto dívkou byla nastrčená dcera herce Viktora Skály ani Barbora Škrlová.

Psycholožka Skulová má strach hlavně o staršího Jakuba, u kterého se stupňuje agresivita. Oba hochy označila za věrohodné. Podle ní si nejsou schopni vymýšlet. Týrání vedlo k tomu, že hoši zpřetrhali všechny své citové vazby, až na vztah k Aničce, kterou zbožňovali. Dá se tak říci, že krutá převýchova „slavila“ úspěch. Podle Skulové budou mít chlapci v důsledku týrání problémy po celý svůj život.

Ondra a Jakub jsou v péči Klokánku od loňského května. Oba chlapci dnes odletěli mimo republiku na psychorehabilitační pobyt. Podle Pokorné se na dovolenou těšili, jejich psychický stav ale stejně není dobrý.

V pátek bude líčení pokračovat. Část jednání bude ale neveřejná, chystá se totiž promítání videozáznamů s týráním Ondřeje. Na odpoledne jsou pak předvoláni dva znalci.