Evropský soudní dvůr omezil řidičákový turismus

Brusel - Evropský soudní dvůr (ESD) výrazně omezil takzvanou "řidičákovou turistiku". V minulosti se mimo jiné stávalo, že Němci, kteří ve své domovské zemi přišli o oprávnění k řízení motorového vozidla, vycestovali do ČR nebo Polska, kde si udělali průkaz nový a tím se pak prokazovali v Německu. Tamní úřady nicméně platnost českých dokladů nerady uznávaly.

Žaloba se týkala let 2004 a 2005, kdy si do Česka pro řidičský průkaz přijela řada německých občanů, kterým jejich úřady odebraly oprávnění nejčastěji kvůli řízení v opilosti. Tehdejší české zákony této praxi nebránily, což se změnilo až na konci roku 2005, kdy parlament schválil právní opatření, které „řidičákovou turistiku“ značně omezuje, protože podle něj musí uchazeči o doklad prokázat, že v Česku zákonně bydlí.

O to se do značné míry opírá i nejnovější rozsudek Evropského soudního dvora. ESD sice rozhodl, že německé úřady musí podle evropské směrnice v zásadě uznat české řidičské průkazy, jimiž se prokazují němečtí řidiči, ale za podmínek, které takovou praxi značně omezují. První z nich je právě skutečnost, na kterou pamatují i české zákony, že německé úřady musí uznat svému občanovi jen řidičský průkaz, který mu byl vydán v době, kdy měl v ČR bydliště.

Němec, který se ve své zemi provinil například řízením pod vlivem návykové látky, navíc nesmí řidičský průkaz například v Česku získat v době, kdy mu v Německu trest ještě platí. Německé úřady pak jeho oprávnění nemusí uznat.