Policie chystá na první prázdninový víkend bezpečnostní akce na silnicích

Praha - První prázdninový víkend budou na silnicích provázet bezpečnostní akce. Policie se chystá už zítra vyrazit do 40 okresů ve dvou krajích, zatím ale nechce specifikovat, o jaké kraje se bude jednat. Už nyní ale s ministerstvem dopravy dává řidičům rady na cesty a informuje o uzavírkách.

Monitorovat situaci na silnicích policisté budou nejen z označených vozů, ale také z neoznačených, a do akce hodlají zapojit i vrtulníky. Každou desátou obětí nehody u nás je motorkář. Dopravní policisté proto zaměřili preventivní kampaň přímo na ně. Součástí kampaně budou jednak brutální záběry následků nehod motorkářů, jednak taky emotivní výpovědi těch, kteří nehody přežili.

Dopravní omezení a uzavírky

S největším omezením musejí už tradičně počítat řidiči, kteří pojedou přes dálnici D1. Tentokrát nicméně nepůjde o omezení z důvodu oprav, ale z důvodu postavení 22 nových informačních tabulí. Uzavírky prý budou takového rozsahu, jakého byly před dvěma lety, kdy se stavěly mýtné brány.

„Načasovali jsme to na prázdniny, kde je těch aut méně a navíc jsou tam určitá omezení kamionů, nicméně omezení bohužel bude,“ sdělil ministr dopravy Aleš Řebíček.

Informační tabule se napojí na centrálu v Ostravě, odtud budou dopravní policisté vyhodnocovat situaci a popřípadě řídit provoz. Počítá se, že se centrály zřídí postupně v každém krajském městě.

Různá omezení i uzavírky se přes prázdniny chystají i na dalších silnicích. Velká omezení čekají na řidiče na rychlostní silnici R46 z Olomouce do Vyškova, kde už uzavírky probíhají a pokračovat budou i o prázdninách. Na dálnici D8 je na 85. kilometru ve směru na Prahu zcela uzavřen tunel.

Ministerstvo dopravy doporučuje sledovat aktuální situaci na informačním serveru Ředitelství silnic a dálnic na http://www.rsd.cz/Dopravni-informace.