Kuřim: Chlapci prý museli být převychováni, ohrožovali sektu

Brno - Proces v kuřimské kauze dnes u brněnského krajského soudu pokračoval projekcí záběrů s týráním Ondry. S ohledem na obsah filmových nahrávek byla tato část hlavního líčení neveřejná. Scény s chlapcem označila státní zástupkyně Zuzana Zámoravcová za „brutální a šokující“. V odpolední části vystoupili dva znalci - psychiatr Viktor Hartoš a religionista Zdeněk Vojtíšek. Ten si myslí, že chlapci měli být převychováni, aby neohrozili záměr sekty odštěpené od Hnutí Grálu.

Nejprve si účastníci prohlédnou tříhodinové video nalezené v domě Kláry Mauerové. Zachycuje pobyt Ondry v komoře. Kazeta je označena jako „Pohádky ovčí babičky“ a byla vložena do obalu od další pohádky Z pekla štěstí. Následně budou promítnuty záběry, které prostřednictvím videochůvičky pořídil Eduard Trdý z Kuřimi. Ten týrání Ondry loni v květnu odhalil.

V odpolední části nejprve vypovídal Viktor Hartoš, podle něhož nejsou chlapci zdaleka obětí medializace, jak naznačovala Kateřina Mauerová, ale především několikaměsíčního týrání - následky jsou masivní.

Religionista: Chlapci ohrožovali získání nové duchovní identity Škrlové

Z následné výpovědi religionisty Zdeňka Vojtíška vyplynulo, že je přesvědčen, že v kuřimské kauze jde o odštěpenou skupinu od tzv. Hnutí Grálu. "Tato skupina přináší poselství s kosmickou světovou platností,
které by mohlo být poselstvím konce věků," uvedl.

Nová identita Barbory Škrlové měla fungovat jako vtělení nové duchovní bytosti do pozemského těla. Manipulativní schopnosti také neměl mít jen vůdce sekty, ale také nositelka poselství, tedy Barbora Škrlová. Chlapci měli být podle Vojtíška převychováni, aby tento náboženský záměr neohrozili.

„Zdálo se mi, že Škrlová v některých částech trestního spisu tuto možnost také naznačovala,“ komentoval tuto možnost Vojtíšek.

Týraní chlapci hledají příčiny utrpení

Vedoucí brněnského Klokánku Ditta Pokorná v Dobrém ránu hovořila o stavu obou chlapců. Psychický stav Jakuba, staršího z bratrů, není dobrý. U chlapce stoupá agresivita. „Mladší Ondřej je na tom o něco lépe, je radostnější, se změnami se vyrovnává lépe,“ řekla Pokorná. Obě děti podle ní přemýšlejí, proč je týrala vlastní matka, příčinu hledají v sobě, což je typické pro týrané děti. Chlapci o svých zážitcích mluví jako o „jizvách“. „Jizvy se nám stále vracejí,“ řekl Jakub v Klokánku.

Soud dnes po 14 dnech téměř každodenního jednání skončil. Další jednání je nařízeno na 23. července, kdy budou předvoláni další svědci. Části z obžalovaných hrozí maximálně osm let vězení, někteří by mohli dostat až 12 let.

Barbora Škrlová
Zdroj: ČT24
Vydáno pod