Ve Vlašimi je v provozu nový most přes Blanici

Vlašim - Ve Vlašimi byl ve čtvrtek otevřen nový most přes řeku Blanici. Nahradil původní železnou spojnici, kterou kvůli havarijnímu stavu muselo město před čtyřmi roky zavřít. Nový most stál téměř dvacet milionů korun.

„Pro rozvoj města bude most určitě velkým přínosem,“ dodal starosta Luděk Jeništa. Radnice by na tuto stavbu ráda navázala projektem revitalizace městského historického centra, do něhož spadá rekonstrukce tří náměstí. Z toho dvě, Palackého a Žižkovo, jsou na obou stranách mostu. Projekt zahrnuje ještě rekonstrukci ulice Na Valech a Husova náměstí. Město už na něj požádalo o dotaci z evropských fondů. Samo by jeho realizaci nezvládlo, protože náklady se odhadují na 90 až 100 milionů korun.

Původní železný most přes Blanici mezi Palackým a Žižkovým náměstím byl postaven v roce 1903 a sloužil přes 100 let. Město ho převzalo v roce 2004, na doporučení statika ho ale zavřelo. Bylo však nutné spojnici obnovit, protože přes Blanici se mohlo ve Vlašimi přejet pouze po jednom mostě. Často přes něj vedou objížďky při uzavírkách nedaleké brněnské dálnice D1. V případě i malé havárie hrozilo, že doprava ve městě zkolabuje.